Så svært bliver det at komme i mål med Helhedsplanen

Økonomer kalder regeringens helhedsplan for »meget ambitiøs«. Alt skal gå op i en højere enhed, hvis målene skal nås.

Også turisterhvervet vil få gavn af regeringens nye vækstplan. Her hotel Bella Sky. ?Arkivfoto: Betina Garcia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En meget ambitiøs vækstplan, der sandsynligvis er den hidtil mest ambitiøse plan for dansk økonomi. Og alle tandhjul i planen skal minutiøst falde i hak, for at planen kan komme til at hænge sammen rent økonomisk.

Et afgørende element for at finansiere de mange tiltag i regeringens nye plan for et bedre Danmark er nemlig, at den årlige vækst i den danske økonomi skal være næsten en halv gang større end den er i dag. Men det kan blive uhyre svært at få så meget ekstra blus på den danske økonomi.

Sådan lyder dommen over regeringens nye 2025-plan for dansk økonomi fra økonomerne i Danske Bank, Nordea og Handelsbanken. Mere præcist lyder målsætningen for regeringens nye plan, at væksten i den danske økonomi skal øges med 65 mia. kroner frem mod 2025 i forhold til, hvad den ellers ville have været.

De mange ekstra milliarder kroner svarer til en øget vækst hvert år på omkring 0,4 procentpoint. Det skal sammenholdes med, at vores vækst i de her år er på omkring et procentpoint om året.

»Det er en god plan, regeringen kommer med, og der er ingen tvivl om, at der er en række reformer i planen, der vil trække i retningen af en højere vækst. Men usikkerheden er enormt stor. Både hvor store effekterne af reformerne bliver, og hvornår effekterne kommer. Man bliver nødt til at holde øje med, hvor store indtægterne bliver i forhold til de udgifter, regeringen gerne vil afholde,« siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

Hvad med budgetterne?

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen er mildest talt skeptisk over for, at regeringens helhedsplan vil overholde budgetterne.

»Nogle af incitamenterne – som afskaffelse af den grønne check og rentefradrag – giver et råderum til finansieringen. Men det afgørende er, at vi opnår den vækst, som regeringen lægger op til, og det forudsætter bl.a., at vi ikke opnår ny økonomisk nedgang i den globale økonomi de næste ti år. Det er meget usandsynligt,« siger Jes Asmussen.

»Det ville da være dejligt, hvis vi kunne opnå de vækstrater, som regeringen lægger op til, men det er der desværre ikke nogen af vores prognoser, der tyder på vil ske,« siger Jes Asmussen.

Regeringens 2025-plan indeholder et væld af nye tiltag. Både nogle som skal skabe flere indtægter, og nogle der giver flere udgifter for regeringen. Med planen vil regeringen løse den udfordring, at der vil være flere ældre, som forlader arbejdsmarkedet i forhold til det antal unge, som kommer ind.

På samme tid vil regeringen gerne skabe mere velfærd. Begge dele koster penge. Derfor sætter regeringen ind med reformer, som skal få mange flere danskere i arbejde, få øget vores produktivitet samt få reduceret antallet af danskere på offentlig forsørgelse. Det er alt sammen hørt før. Det nye er, hvor meget der er skruet op for målsætningerne i planen.

Høje ambitioner

De høje ambitioner kan ligeledes ses ved, hvor meget regeringen satser på at øge det økonomiske råderum i den danske økonomi. Råderummet er forskellen mellem, hvad regeringen får ind i skatter, og hvor mange penge regeringen bruger. Og det er råderummet, som skal give plads til skattelettelserne og forbedringer af velfærden.

Samlet set er målet for regeringen, at 2025-planen skal få råderummet helt op på næsten 57 mia. kroner i 2025. Det vil være næsten en firedobling i forhold til, hvad råderummet er i dag. Den højere vækst skal være med til at øge råderummet med 39,5 mia. kroner. Resten af det større råderum skal komme fra besparelser.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) formulerer det på den måde, at rent økonomisk er hele ideen med regeringens plan, »at øget produktivitet giver øget vækst, og det giver mulighed for højere lønninger, der igen giver mulighed for højere forbrug og øgede skatteindtægter.«

Store forbehold

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen roser også planen, men i lighed med Danske Bank og Handelsbanken med store forbehold.

»Helt overordnet er det en god plan. Den fokuserer på det centrale i dansk økonomi – nemlig at få styrket arbejdsudbuddet og væksten i produktiviteten. Men jeg kan godt være lidt skeptisk, om målsætningen kan nås. Det er den mest ambitiøse, der nogensinde er lanceret. I de hidtidige økonomiske planer for dansk økonomi har man altid kørt med ambitiøse vækstmål, man så har måttet nedjustere undervejs. Det kan også nemt ske denne gang,« siger Helge J. Pedersen.