Så meget slap de store selskaber i skat

Skats offentliggjorte tal for selskabsskatten viser, at nogle virksomheder lagde milliardbeløb i statskassen sidste år - mens andre slap meget billigere.

Foto: Martin Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skat åbnede onsdag det længe ventede site, hvor borgere med et par klik kan få syn for virksomhedernes skattebetaling. Berlingske har søgt en stribe af de allermest kendte virksomhedsnavne frem for at se, hvad virksomhederne er noteret for at have lagt i statskassen i 2011.

Danmarks største virksomhed - målt på markedsværdi - er Novo Nordisk. Den internationale gigant inden for insulinprodukter noterede sig i 2011 for en skattepligtig indkomst på 11,3 milliarder kroner. Ud af den sum endte 2,7 milliarder kroner i statskassen i form af selskabsskat.

Danmarks største målt på omsætning er A.P. Møller - Mærsk. Rederikoncernens skattepligtige indkomst lød sidste år på 13,5 milliarder kroner, og det medførte en skattebetaling på 3,2 milliarder kroner. Dermed er Mærsk altså også storebror, når det kommer til skattebetalingen.

Men ikke nok med det. Mærsk-koncernen har også en stor olieforretning, hvilket udløser kulbrintebeskatning. Den udgjorde i 2011 4,2 milliarder kroner.

Øl er ikke bare en del af de drikkevarer, som danskerne fornøjer sig med i julemåneden. Det er også big business. Det er dog ikke ensbetydende med, at skatten også er stor.

Carlsberg er i den globale top 10, når det kommer til bryggerier. Den skattepligtige indkomst landede dog blot på 189 millioner kroner i 2011, hvilket er en konsekvens af at et tidligere underskud på 178 millioner blev fraregnet. Oven i skal man for Carlsbergs vedkommende fratrække licensaftaler og dobbeltbeskatning. Alt i alt endte der derfor sølle 13 millioner Carlsberg-kroner i statskassen i form af selskabsskat i 2011.

Den danske telegigant TDC spyttede væsentligt mere i statskassen i 2011. Ud af en skattepligtig indkomst på 5,5 milliarder kroner sendte det tidligere statsejede teleselskab 1,3 milliarder kroner til skattevæsenet i form af selskabsskat.

Den stadigvæk statsejede enerigkæmpe DONG Energy betalte nul kroner i selskabskat i 2011. Det ud af en skattepligtig indkomst på 3,1 milliarder kroner, hvor der var fratrukket 1,3 milliard kroner for tidligere underskud. Energiselskabet slap også for at betale kulbrinteafgift. Den skattepligtige kulbrinteindkomst blev noteret som negativ for DONG Energy i 2011.

Tallene på Skats hjemmeside skal tages med en række forbehold. Som eksemplerne Carlsberg og DONG Energy viser, har selskaberne mulighed for blandt andet at trække underskud fra det ene år, mens de eksempelvis kan vælge at bogføre udskudt skat et andet. Også store investeringer kan betyde lavere skat det pågældende år.

Da Skats visning kun dækker ét år, kan man som læser altså ikke få det fulde overblik over virksomhedernes skattebetaling ved blot at se årets tal.