Så meget kan olieprisen booste dit julegavebudget

De lave oliepriser giver gevinst ved benzinstanderen. Men det er kun hardcore-pendlere, der vil opleve en mærkbar gevinst for julegavebudgettet.

Olieprisen betyder så ikke meget for julegavebudgettet for den enkelte dansker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den meget lave oliepris kan være én af de faktorer, der sparker gang i det private forbrug efter flere års stagnation.

Sådan lyder budskabet fra flere af landets makroøkonomer, efter at olieprisen er blevet sendt på en voldsom deroute og torsdag eftermiddag er faldet til under 64 dollar for en tønde nordsøolie.

Det betyder, at det er blevet billigere at fylde bilen med benzin og derfor er der naturligvis mere luft i budgettet til andre ting, siger Danske Banks senior-olieanalytiker Jens Nærvig Pedersen.

»Helt konkret er der jo på denne tid af året råd til større julegaver,« siger han og fortsætter senere:

»Det skaber øget omsætning ude i butikkerne og på den måde kan det være med til at sætte gang i vækst og beskæftigelse,« siger han.

En hurtig beregning viser dog, at man skal være hardcore-pendler for, at den faldende benzinpris for alvor er noget, der kan mærkes på julegavebudgettet.

Ifølge prisstatistikker for benzinselskabernes brancheorganisation EOF kostede en liter af den mest brugte form for benzin, 95 oktav 12,49 kroner ved årets begyndelse. Den pris er nu faldet til 11,29.

Hvis man tager udgangspunkt i en almindelig bilejer, der kører 50 kilometer om dagen i en bil, der kører 15 kilometer på literen svarer det til, at han eller hun med den nuværende pris sparer 4 kroner om dagen i forhold til dagsprisen første januar. Det svarer til en besparelse på 120 kroner om måneden.

Ifølge tal fra TNS Gallup og Deloitte brugte en gennemsnitlig dansker i gennemsnit omkring 2700 kroner på julegaver i 2012. Hvis de tal stadigvæk holder, kan vi ved at konvertere december måneds besparelse ved benzintanken til julegaver lægge ekstra 4,4 procent til julegavebudgettet.

En del af forklaringen på, at det voldsomme prisfald på 41 procent i år indtil videre ikke slår voldsommere igennem, er, at godt halvdelen af benzinregningen består af energi - og CO2-afgifter plus moms. Det er til gengæld også med til at beskytte forbrugerne mod voldsomme prischok a la dem, vi har set i USA, hvor bilejerne bliver ramt meget mere direkte af svingninger i energipriser.

Foto: Datawrapper.de.

Udover prisfaldet ved benzinstanderen, vil den gennemsnitlige danske forbruger formentlig også få en gevinst i form af en lavere el - og varmeregning. Og situationen er en helt anden i erhvervslivet, hvor der i nogle virksomheder bliver brugt flere tusinde liter brændstof om dagen.

»Groft sagt så vinder alle virksomheder med store brændstofudgifter, særligt transportsektoren,« siger Jens Nærvig Pedersen.