Så meget guld er på vej til de danske boligejere

Den danske rente kan komme endnu længere ned, fremhæver nationalbankdirektør Lars Rohde. Nationalbanken spår, at de danske boligejere kan få en gevinst på 178.000 kr. over de næste tre år.

Nationalbankdirektør Lars Rohde( præsenterer konjunktur, prognose og Nationalbankens regnskab 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Der kommer til at flyde guld til de danske boligejere i den kommende tid. Mere præcist vil boligejerne blive 178.000 kr. rigere i løbet af de næste tre år.

Sådan lyder spådommen fra Danmarks Nationalbank, da banken onsdag præsenterede den seneste kvartalsoversigt ved et pressemøde i Nationalbanken.

I prognosen skruer Nationalbanken lidt ned for forventningerne til boligmarkedet, men er alligevel pænt optimistiske. I år regner banken med, at huspriserne vil vokse med 3,5 pct., hvorefter prisudviklingen flader lidt ud med en fremgang på 3,1 pct. i 2017 og tre pct. året efter. Sidste år steg huspriserne med seks pct.

Nationalbankdirektør Lars Rohde påpeger, at der i øjeblikket er færre bolighandler og det kan varsle et mindre prispres.

Boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann fremhæver, at boligejerne kan se frem til en ganske pæn stigning i friværdierne i de kommende år, hvis Nationalbankens prognose kommer til at holde stik.

Den er dog noget mere optimistisk end Nordeas eget bud på udviklingen på boligmarkedet. Nordea regner kun med en fremgang i huspriserne på 1,5 pct. i år og 2.2 pct. til næste år.

»Nationalbanken har godt nok nedjusteret sin prognose for 2016 og 2017 en lille smule, men da de samtidig har opjusteret deres prognose for 2015, og publiceret en optimistisk prognose for 2018, er der stadig tale om en udvikling, boligejerne kan være godt tilfredse med,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Ikke den store forskel

En af de ting, som har holdt hånden under det danske boligmarked de senere år, har været den rekordlave boligrente. Den er kommet, fordi Den Europæiske Centralbank, ECB, for at få mere inflation i Euroland konstant har sænket eurorenten. Seneste skete det i sidste uge, og eurorenten er nu nede på -0,4 pct.

Det har naturligt nok givet et dyk i den danske rente. I øjeblikket er Nationalbankens udlånsrente -0,65 pct. På pressemødet blev Lars Rohde spurgt, om vores rente kan komme endnu længere ned, og svaret var ja.

»Vi er nok den bank i verden, som har de længste erfaringer med at køre med negativ rente. Det har vist sig, at det ikke gør den store forskel, om vi har negativ rente i forhold til at have meget små positive renter. Der er plads til, at den danske rente kan komme længere ned, selv om der selvfølgelig ikke er uendeligt med plads,« siger Lars Rohde, der fremhæver, at det har omkostninger for virksomheder og private med den negative rente. Men omkostningerne ved at gå uden om bankerne er større.

Lars Rohde brugte samtidig lejligheden til endnu en gang at understrege, at når Nationalbanken skruer på den danske rente, sker det udelukkende for at forsvare den kronen. Hvis der er behov for det, bliver renten sat uanset, hvor hårdt det eventuelt kommer til at gå ud over danske boligejere med forskellige former for rentetilpasningslån.