Så mange milliarder bliver der pumpet ud i Europa på torsdag

ECB ventes torsdag at puste liv i et gigantisk og historisk opkøbsprogram af obligationer efter bl.a. amerikansk forbillede. Mindst 1.000 mia. euro forventes at blive pumpet ud i den trængte europæiske økonomi.

Mario Draghi, præsident for Den Europæiske Centralbank, har en plan. Foto: Daniel Roland/AFP Fold sammen
Læs mere

Forventningerne er skyhøje til Mario Draghi, der er præsident for Den Europæiske Centralbank (ECB).

Torsdag skal han affyre en økonomisk redningspakke af hidtil uset omfang, som skal sætte mere fart på europæisk økonomi – blot for at leve op til forventningerne.

ECB ventes at pumpe mindst 1.000 milliarder euro ud i europæisk økonomi ved at opkøbe obligationer af forskellig slags og øge udlånet til de europæiske banker.

»Mindst halvdelen af disse opkøb ventes at blive statsobligationer fra de 19 eurolande,« vurderer chefanalytiker Holger Standte fra Nordea.

Cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank venter dog, at ECB vil trappe sine stimuli betydeligt op.

»Det er sandsynligt, at man vil komme med en pakke, der er 500 milliarder euro større end tidligere sagt. Altså på 1.500 milliarder kroner i alt,« siger han.

Det er ikke alene størrelsen af opkøbene, der er spænding om, men også om det vil finde sted over et eller to år eller i en længere periode indtil et nærmere fastsat mål er nået. Det bliver sandsynligvis de nationale centralbanker, som skal købe obligationer op, sådan at eventuelle tab havner hos dem og ikke hos ECB.

Formålet med Draghis plan – de såkaldt kvantitative lempelser – er at presse renten ned, svække euroen og sætte mere skub i hele økonomien. Det sker for at undgå, at inflationen efter en længere nedtur igen kommer op i nærheden af de to procent, som er ECBs mål.

Professor Peter Nedergaard fra Københavns Universitet venter, at de nye tiltag bliver et vendepunkt for Europa.

»Sammen med de vækstpakker, som er annonceret fra EU, kan det i bedste fald godt skabe lidt bedre tider, så vi får fremgang fra nu af. Men det er meget svært at spå om fremtiden,« siger han.

Chefstrateg i Danske Bank Frank Øland er enig.

»Det kan godt få stor betydning. ECB skulle bare have gjort dette her for længe siden,« siger han.

ECBs nye tiltag kommer, efter at centralbanken allerede har gjort meget – sænket renten til tæt ved nul procent og stillet gigantiske mængder af billig likviditet til rådighed for de europæiske banker. Og det er heller ikke et skridt uden risici. Mens USA og Storbritannien har haft succes med deres aggressive pengepolitiske stimuli, er det gået knap så godt i Japan.