Så attraktive er de danske lønninger for østeuropæere

Nye tal viser, at Danmark er det mest løntunge medlemsland i EU. Vi tjener eksempelvis fire-fem gange så meget som polakker.

ARKIVFOTO. . (Foto: Christian Als/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skorter ikke på lønningerne i det danske land. I Danmark var den gennemsnitlige timeløn efter skat på 172 kroner i 2016. Det siger ikke så meget, men det er den højeste gennemsnitsløn i EU. Det samme tal for Polen ligger på 39 kroner efter skat, og I kære læsere, tjener altså fire og en halv gang så meget som polakker i gennemsnit.

Det er tal fra Eurostat, der angiver tallene, der blandt også viser, at antallet af fuldtidsbeskæftigede med udenlandsk statsborgerskab i Danmark er steget fra ca. 125.000 personer i starten af 2010 til nu knap 200.000. Tallene figurerer i en analyse som Jyske Bank har foretaget med cheføkonom Niels Rønholdt i spidsen.

Analysen viser også, at lønforskellen mellem eksempelvis Polen og Danmark rent faktisk er blevet mindre. I år 2000 tjente vi således syv gange mere end østeuropæerne. Lønnen er også steget mere og mere i flere østeuropæiske lande. I Rumænien er gennemsnitslønnen steget 52 procent fra 2010 til 2016, mens den i Polen steg med 23 procent. I Danmark lå tallet på 10 procent.

Ifølge analysen har Danmark også et væsentligt højere prisniveau end eksempelvis Rumænien, og derfor betyder det ikke nødvendigvis, at man får flere penge mellem hænderne. Analysen konkluderer også, at hvis lønstigning fortsætter i samme niveau vil Danmark i år 2025 stadig have en gennemsnitsløn, der er 4 gange højere end i Polen.

I analysen står der desuden:

»Lønsammenligningen her indikerer, at der for østeuropæere og for den sags skyld også for sydeuropæere stadig er en stor økonomisk gevinst ved at tage arbejde i Danmark. Så tilstrømningen af arbejdskraft til Danmark er næppe på vej til at stoppe, medmindre, at kvalifikationerne bliver en begrænsning.«