S vil lovgive mod Danske Bank

Hvis Danske Bank vil fortsætte sine planer om at tage gebyrer hos de helt små kunder, vil erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S) stoppe banken ved lov.

Foto: Brian Bergmann

Alle mennesker har ret til at få udbetalt løn eller anden ydelse uden gebyrer, og hvis bankerne ikke indretter sig på det, vil det blive besluttet ved lov, hvis det står til erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S), skriver Søndagsavisen.

Udmeldingen kommer få dage efter, at Danske Bank varslede, at man vil indføre nye gebyrer for små kunder, og det gælder uanset, hvor meget den enkelte kunde benytter sig af banken. Men sådan skal det ikke være, mener Engelbrecht.

- Alle danskere skal have ret til at have en Nem-konto med de mest skrabede funktioner, hvor man kan hæve sine penge og sætte dem ind igen gebyrfrit. Hvorvidt banken så helst vil give dig et dankort, et hævekort eller bede dig gå til kassen i filialen, vil vi ikke blande os i. Men man skal kunne hæve sine penge kvit og frit, siger den Benny Engelbrecht til Søndagsavisen.

Ifølge Søren Højgaard Mørup, professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet, er det imidlertid ikke så let at forhindre Danske Bank i at tage et gebyr for at håndtere en Nem-konto, som alle offentlige ydelser bliver udbetalt på.

- Der er ikke i lovgivningen noget til hinder, at bankerne tager et gebyr for at have en Nem-konto. Det er ikke sikkert, at politikerne tog højde for det, da de lavede »Lov om offentlige betalinger«. Men hvis politikerne har fortrudt det, så må de lave loven om, siger Søren Højgaard Mørup til Søndagsavisen.

Og det lader til, at Socialdemokraterne er klar til at gøre netop det.

- Hvis Danske Bank og eventuelle andre banker indfører de her regler eller lignende, så bliver det forbudt ved lov. Alle borgere skal have ret til at få deres penge udbetalt på én eller anden måde uden at skulle betale gebyrer. Alt andet vil være helt urimeligt, siger Benny Engelbrecht til Søndagsavisen.

Berlingske Nyhedsbureau har mandag aften forsøgt at indhente en uddybende kommentar fra Benny Engelbrecht, men forgæves.