S-politiker om gul afvisning: Forståeligt

Både Socialdemokraterne og erhvervsskolelærernes formand kalder det naturligt, at nogle skoler ikke giver de gule fagforeninger adgang.

De gule fagforeninger er ikke lige så velkomne på alle erhvervsskoler. På EUC Vest i Esbjerg er der kun adgang for forhandlingsberettigede fagforeninger. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, Leif Lahn Jensen, forstår godt, at nogle erhvervsskoler ikke lader de gule fagforeninger orientere om arbejdsmarkedsforhold, men kun giver LO-forbund lov.

»Det er skolerne, der selv styrer hvilke gæstelærere, de tager ind. og det har jeg fuld tillid til, at de kan håndtere. Fagforeningerne skal jo undervise i noget, som er helt unikt for Danmark. Selv den tidligere Venstre-minister Claus Hjort Frederiksen roste det danske partssystem. Så længe fagforeningerne ikke deler girokort ud til de unge, så synes jeg, det er helt fint, at skolerne selv bestemmer, hvem der skal stå for opgaven,« siger Leif Lahn Jensen.

Han tilføjer: »Hvis Krifa og andre får ret, som de har agt, så vil det jo betyde, at en arbejdsgiver bare kan sætte dig 30 kroner ned i løn, uden medarbejderne har ret til kollektivt at protestere,« siger han.Men burde eleverne ikke blive orienteret om det danske arbejdsmarked og så selv tage stilling? »De unge skal lære om den danske model, og de gule fagforeninger er jo netop ikke en del af den og kan derfor ikke orientere om det. Det kan kun de parter, der har skabt den.«

Lærerformand: De gule hører ikke til

S-ordføreren får opbakning af formanden for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontopiddan, der organiserer erhvervsskolelærere over hele landet.

»Det er da helt naturligt, at de faglige organisationer, som kender til elevernes fag, også orienterer deres kommende medlemmer om deres fremtidige arbejdsliv. LO-organisationerne er jo også med til at fastlægge indholdet i uddannelserne. Det er de gule ikke. De vil blot markedsføre sig, og det synes jeg ikke er naturligt skal ske på en erhvervsskole,« siger hun og understreger, at skolerne selv skal bestemme, hvem de inviterer indenfor.Venstre kalder det derimod dårlig stil og opfordrer erhvervsskolernes bestyrelser til at give alle aktører på arbejdsmarkedet plads.

»Uanset hvilken organisation, vi taler om, mener jeg ikke, skolerne bør afvise nogle på forhånd. De gule fagforeninger repræsenterer jo flere hundredetusinde lønmodtagere, og de er anerkendte som legitime organisationer på arbejdsmarkedet,« siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V).