S: Konkurrenceevnen stadig i centrum

Socialdemokraterne vil fastholde den nuværende kurs med stort fokus Danmarks konkurrenceevne efter et valg, lyder det fra politisk ordfører Ole Hækkerup.

Foto: Mads Nissen. Socialdemokraterne vil fastholde den nuværende kurs med stort fokus Danmarks konkurrenceevne efter et valg, lyder det fra politisk ordfører Ole Hækkerup.
Læs mere
Fold sammen

Danske virksomheders konkurrenceevne vil fortsat være et afgørende omdrejningspunkt efter et valg, hvis SR-regeringen – mod forudsigelserne i alle meningsmålinger – får endnu en periode ved magten. Det fastslår Socialdemokraternes politiske ordfører, Ole Hækkerup, der forsøger at berolige de mange skeptiske topledere i dansk erhvervsliv.

»Vi har tænkt os at blive ved med at have et skarpt fokus på konkurrenceevnen efter et valg. Stigende beskæftigelse er omdrejningspunkt i regeringens politik, og her er virksomhedernes konkurrenceevne afgørende. Der er ingen grund til skepsis omkring vores linje fremover,« siger Ole Hækkerup.


Meldingen kommer som en reaktion på, at en række erhvervsledere udtrykker bekymring for SR-regeringens retning, hvis det mod forventning skulle blive til endnu en valgsejr ved det kommende folketingsvalg. Mange erhvervsledere ser allerede tegn på, at regeringens reformiver er aftaget, og mange er bekymret for, om regeringen vil holde kursen, når der kommer mere fart på dansk økonomi.

Ole Hækkerup fastslår, at »Socialdemokraterne vil fortsætte med at investere i de områder, der på lang sigt giver en stærk position«.

»Her tænker jeg bl.a. på vores uddannelsessystem. Vi vil også blive ved med at have stor fokus på mindre bureaukrati og Danmark som et attraktivt investeringsland,« siger Ole Hækkerup.

Mange topledere efterlyser flere skatte- og afgiftslettelser. Kan du love mere på den front, hvis I genvinder regeringsmagten?

»Jeg ser ikke et markant lavere samlet skattetryk for mig. Omvendt skal man heller ikke forvente et skattehop. Vi vil holde nøje øje med konkurrenceevnen, og vi har som bekendt lempet en række afgifter og omlagt en del skatter i denne valgperiode,« siger Ole Hækkerup.

Det er en melding, der langtfra imponerer Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg. Hun fastslår, at Venstre bl.a. vil lette personskatterne i bunden, genindføre håndværkerfradraget og afskaffe NOx-afgiften, der er en afgift på luftforurening. Venstre har derudover planer om flere afgiftslettelser, men det store spørgsmål er, om man kan blive enige med Dansk Folkeparti om finansieringen.

En stor del af finansieringen skal findes via et offentligt udgiftsstop, og her hersker der fortsat betydelig uenighed mellem Venstre og Dansk Folkeparti. Selv om Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, for nylig åbnede for en beskeden realvækst i det offentlige forbrug, er der fortsat mærkbar afstand til Dansk Folkepartis ønsker om nye, dyre velfærdsinitiativer. Inger Støjberg afviser, at den manglende enighed i blå blok gør det umuligt at gennemskue, hvad der er i vente.

» Vi går til valg på et udgiftsstop, og vi har ambitiøse planer om afgifts- og skattelettelser. Jeg kan kun sige, hvad vi ønsker i Venstre,« siger hun.

Venstre ønsker også at sænke arveafgiften – den såkaldte boafgift – og en række punktafgifter i næste valgperiode.