S åbner for flere bevillinger til opgør efter finanskrisen

Flere bankdirektørers ansvar for tab i milliardklassen under finanskrisen er endnu ikke placeret, men flere partier vil have undersøgt muligheden for at bevilge flere ressourcer til Bagmandspolitiet.

Tidligere bankdirektør i EBH-bank, Finn Strier Poulsen, blev frikendt for kursmanipulation i foråret. Flere andre bankers ledelser har også været under anklage, men mange sager er blevet droppet eller endnu ikke afsluttet. Foto: Bente Poder Fold sammen
Læs mere

Op til finanslovsforhandlingerne åbner Socialdemokraterne for, at der kan blive bevilget flere ressourcer til retsopgøret efter finanskrisen. Meldingen kommer oven på Finanstilsynets kritik af, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK), også kendt som Bagmandspolitiet, fravælger de store og komplekse sager. De danske bankdirektører og -bestyrelser er derfor sluppet for billigt i det retslige efterspil, lyder kritikken fra Finanstilsynet.

For Bagmandspolitiet har målet været at få dømt »så mange som muligt, i længst mulig tid«.

»Mange har ment, at vi skulle placere ansvaret både på bankdirektør- og ejendomsmatadorsiden, men det er vigtigt at forstå, at der væltede skeletter ud af skabene under den finansielle krise, men at ressourcesituationen var sådan, at vi ikke fik tilført flere. Som ledelse var vi nødt til at prioritere,« siger Henrik Helmer Steen, der er fungerende leder af Bagmandspolitiet.

Han understreger, at man har prioriteret de såkaldt lavthængende frugter for at bruge ressourcerne bredest muligt. Midlerne har ikke dækket tilstrækkeligt, men nu ser Bagmandspolitiet ud til at kunne få en økonomisk håndsrækning.

»Det er klart, at hvis der er en vurdering af, at der ikke er tilstrækkelige ressourcer, er det højst sandsynligt et punkt, vi vil kigge på i Finansloven for 2015 inden for de nærmeste uger,« siger erhvervs- og vækstordfører Benny Engelbrecht (S) og understreger, at han som lovgiver ikke kan blande sig i konkret retspraksis.

Han forklarer samtidig, at der tilbage i 2012 blev tilført ekstra midler til Bagmandspolitiet i et forsøg på at styrke retsopgøret. Det er endnu ikke placeret, og derfor regner Benny Engelbrecht også med en hurtig afklaring. Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, kalder det for en »fornuftig prioritering« at bevilge flere penge.

»Der tegner sig et klart billede af, at der er for få ressourcer til rådighed. Det er hverken betryggende for retssikkerheden eller de mennesker, som er med til at kautionere for bankpakkerne, og derfor skal ansvaret simpelthen blive ordentligt belyst,« siger han.

Hos de Radikale er man dog ikke umiddelbart parat til at sende flere penge efter et retsligt efterspil.

»Det vigtigste for os er at tage ved lære af forløbet under finanskrisen. Vi mener også, at der allerede er sket en række initiativer som eksempelvis en regulering af hele finanssektoren både nationalt og internationalt,« siger finansordfører hos de Radikale, Camilla Hersom.

SFs retsordfører, Karina Lorentzen, mener, at det er vigtigt at tage et opgør med finanskrisens syndere, så noget lignende ikke sker igen. Hun kritiserer i skarpe vendinger regeringen for, at landets bankdirektører endnu ikke har stået til regnskab for deres spekulationer.

»Det piner mig, at der tilsyneladende er større chance for at gå fri for straf, hvis man er bankdirektør og begår økonomisk kriminalitet af en vis kaliber, end hvis man er en simpel indbrudstyv. Det siger sig selv, at jeg ikke kan være tilfreds med det,« siger Karina Lorentzen.

Hun ønsker således en hårdere kurs over for økonomisk kriminalitet og har for nylig strammet skruen over for økonomiske forbrydelser. Nu vil hun også have området opprioriteret i de kommende forhandlinger og kræver samtidig en redegørelse fra justitsminister Karen Hækkerup (S).

»Det er vigtigt, at vi får sendt nogle signaler om, at uansvarlig bankdrift straffes, for det har været en væsentlig faktor i finanskrisen. Derfor må ministeren redegøre for, hvordan hun vil rette op, så vi får ført flere sager, og hvis det handler om ressourcer, så må vi finde dem. Danmark skal ikke være helle for banditter i habitter.«