Rygerne pulser videre i en container

Rygeproblemer? Ikke her

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Halvdelen af den lille snes medarbejdere, der er ansat på Stena averhoff+co's afdeling i Tilst ved Århus, er rygere.

Tidligere fik de lov til at ryge i sidste halvdel af pauserne i frokoststuen til gene for ikke-rygerne.

Det er slut nu.

Alligevel er der glæde blandt rygerne på virksomheden, der er en del af Stena Metall gruppen i Danmark, som angiveligt er landets største landsdækkende specialvirksomhed indenfor indsamling, behandling og genvinding af alle typer papir, pap og plast.

Rygerne har nemlig fået deres helt eget rygerum. Der er tale om en container, som er placeret udenfor; ti meter fra frokoststuen.

Men det er vel at mærke ikke nogen almindelig container. Tværtimod er der tale om et indbydende lokale med varme, lys, borde og stole.

Rygerummet, der er udviklet af en anden Århus-virksomhed, Pro-trans A/S, blev installeret på virksomheden kort tid efter, den nye rygelov trådte i kraft sidste år, og den har i alle henseender løst problemerne mellem rygere og ikke-rygere, oplyser lederen af afdelingen, filialchef Steen Jessen, som i øvrigt aldrig selv har røget.

»Man kan ikke sige, at der tidligere var ballade mellem rygere og ikke-rygere, men det er da lige så klart, at ikke-rygerne kunne føle sig generet af rygning i frokostrummet. Det er ikke specielt appetitligt at spise i et rum, hvor der bliver røget. I hvert fald ikke hvis man er ikke-ryger,« siger han. Efter investeringen i det udendørs rygerum har virksomheden benyttet lejligheden til at male de lokaler, hvor der tidligere blev røget, så røglugten nu helt er væk.

De gør selv rent!Rygerne har været så glade for initiativet, at de selv på skift sørger for rengøringen i det udendørs rygerum.

Alligevel er der, foruden investeringen i rygerummet, enkelte driftsudgifter til strøm og varme.

På spørgsmålet om ikke det havde været lettere og billigere helt at forbyde rygning på matriklen, svarer Steen Jessen.

»Umiddelbart jo, men jeg har ingen som helst interesse i at skræmme rygende medarbejdere bort. Jeg er glad for mine medarbejdere og vil også gerne sørge for ordnede forhold for rygerne. Udendørs rygning kan vi ikke tillade. Det er et forsikringsspørgsmål. Vi arbejder jo med papir. Den løsning, vi har valgt, tilgodeser samtlige medarbejdere, og jeg vil ikke tøve med at anbefale andre den.«

Rygepolitikken i Tilst indebærer, at rygerummet er det eneste sted på matriklen, hvor man må tage sig en smøg eller en pibe tobak.

Stena averhoff+co har selv investeret i rygerummet, men det er faktisk også muligt at lease et rygerum. Rygerummene fremstilles med forskellige facadeløsninger, så det altid er muligt at få det til at matche med virksomhedens øvrige bygninger. Det er i øvrigt en relativ enkel sag at flytte rygerummet.