Rygeforbud skaber travlhed i virksomhederne

Sluk cigaretterne. Onsdag træder den nye rygelov i kraft, og det bliver forbudt at inhalere, når der arbejdes. Flere virksomheder kæmper dog stadig med rygepolitikken.

Onsdag skal det foregå udenfor eller i lukkede rum, når der suges cigaretrøg i lungerne. Den nye rygelov dikterer nemlig, at rygning på arbejdspladser kun er tilladt i rygerum, rygekabiner og i lokaler, der alene tjener som arbejdsplads for én person ad gangen.

Men mange virksomheder er endnu ikke helt klar til det absolutte rygeforbud. De har endnu ikke fået nedskrevet en rygepolitik.

Advokatkæden Råd og Ret Advokater fortæller at flere af deres klienter, har haft problemer med at få indført rygepolitik i tide.

Advokatkæden har nemlig udformet en standard rygepolitik, som medlemsfirmaerne kan benytte og den er pludslig blevet populær.

- Der er mange, der ikke har helt styr på rygepolitikken, og vores medlemmer har været flinke til at dele ud af vores standardpolitik til deres klienter. Her i den 11. time, mærker vi en kæmpe efterspørgsel, siger direktør i Råd og Ret Christian Lundblad.

Rygepolitik i sidste øjeblikRygepolitiken skal som minimum fastlægge, om og hvor der må ryges på arbejdspladsen, samt hvilke konsekvenser det har at overtræde reglerne. Politikken skal være skrevet ned, og den skal forklare, hvorfor de nye regler er indført.

Selvom minimumskravet er nok rådgiver flere organisationer dog deres medlemmer til at være mere detaljerede. For eksempel kan rygepolitikken beskrive hvornår, der må holdes rygepauser. Om medarbejdere skal stemple ud, når de ryger, og hvorvidt ikke-rygere kan tage tilsvarende pauser.

Overholder arbejdspladsen ikke den nye rygelov fører det i sidste ende til bøder på op til 10.000 kroner.

Lidt tid at løbe påSelvom der fra onsdag er risiko for at ryge ind i en straf, hvis virksomhederne ikke opfylder lovens krav, er der ikke grund til at frygte arbejdstilsynets kontrol endnu.

Først efter nytår vil der være tale om påbud og retsforfølgelse. Det skal give virksomheder med hængepartier en chance for at få lavet en rygepolitik.

- Baggrunden for vejledningsperioden er, at give virksomhederne mulighed for at diskutere rygning igennem med medarbejderne, og så få lavet en rygepolitik, siger vicedrektør i Arbejdstilsynet Lis Gamborg. Den blide start på kontrollen kommer belejligt, for flere virksomheder, da ikke alle er helt klar til i morgen.