Ryanair klarer sig fint uden dansk pensionskasse

Ledelsen i Europas største flyselskab har kun skuldertræk til overs for dansk pensionskasses sortlistning af flyselskabet.

Foto: Thomas Lekfeldt. Ledelsen i Europas største flyselskab har kun skuldertræk til overs for dansk pensionskasses sortlistning af flyselskabet.
Læs mere
Fold sammen

Det gør ikke det store indtryk på Ryanairs ledelse, at en af Danmarks største pen­sionskasser, PensionDanmark, har solgt sine Ryanair-aktier, sortlistet selskabet og nu kritiserer det i fuld offentlighed.

I tirsdagsudgaven af Berlingske stod en PensionDanmark-direktør frem og fortalte, hvordan pensionskassen i flere år har påpeget over for Ryanair, at flyselskabet bryder internationale konventioner, uden at flyselskabet har villet reagere på kritikken. Uenigheden førte til et salg af samtlige Ryan­air-aktier, og at PensionDanmark samtidig sortlistede flyselskabet.

Ryanair har fået mulighed for at kommentere den offentlige kritik og tabet af den danske investor. Selskabet har valgt at svare i en e-mail sendt til Berlingske.

»Der er rigeligt med købere derude, som vil være glade for at købe disse aktier, der er steget med 19 procent i værdi siden 1. januar i år,« skriver Robin Kiely, kommunikationschef i Ryanair, i en kommentar.

PensionDanmark kritiserer Ryanair for ikke at overholde ILO-konventioner, der skal sikre, at virksomheder beskytter de ansattes ret til at organisere sig og samtidig sikre de ansattes kollektive forhandlingsret. Berlingske har forsøgt at få svar på, hvad Ryanairs ledelse mener om de konkrete påstande. Men Ryanairs ledelse har ikke ønsket at svare på spørgsmålet om ILO-konventionernes overholdelse. I stedet oplyser selskabet følgende:

»Ryanair overholder fuldt ud al EU-lovgivning og Ryanairs piloter og kabinepersonale nyder høje lønninger, jobsikkerhed og har allerede en kollektiv aftale med Ryanair,« skriver Robin Kiely i en e-mail til Berlingske.

Han tilføjer, at Ryanair-piloter med base i København er vellønnede og tjener op til 150.000 euro årligt, og at kabinepersonalet tjener op til 35.000 euro årligt. Både kontrakter og ansættelsesforhold i Ryanair er omstridte og har på det seneste været under beskydning af kommunalpolitikere, folketingspolitikere og fagbevægelsen i Danmark.