Russiske sanktioner kan ramme dansk eksport hårdt

Det er meget usikkert, hvor hårdt sanktioner mod Rusland vil ramme den danske eksport. Men risikoen er, at eksport for små tre milliarder kroner kan blive berørt.

EU pønser på at stramme grebet over for russerne via økonomiske sanktioner. Det skyldes Ruslands ageren i forhold til problemerne i Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Klimentyev
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk eksport for små tre milliarder kroner kan blive berørt, hvis EU ender med at gøre alvor af snakken om at indføre økonomiske sanktioner mod Rusland. Men det er meget usikkert i hvilket omfang og hvilke danske virksomheder, som vil blive berørt af eventuelle sanktioner.

Sådan lyder det fra Dansk Industri (DI). Den danske eksport til den store nabo mod øst udgør hvert år omkring 18 milliarder kroner, og det er vores 13. største eksportmarked. Herudover har en række store danske virksomheder som eksempelvis Rockwool, Novo Nordisk, Grundfos og Carlsberg fabrikker derovre.

Kommentaren fra DI kommer på baggrund af, at EU pønser på at stramme grebet over for russerne via økonomiske sanktioner. Det skyldes Ruslands ageren i forhold til problemerne i Ukraine.

Eventuelle sanktioner kan komme til at gå ud over statsejede, russiske banker, energiprojekter og våbenimport. Mere præcist har EU-Kommissionen lavet en detaljeret oversigt over, hvilke muligheder der er for at indføre bredere sanktioner over for russerne. Listen blev præsenteret for de 28 EU-landes ambassadører i slutningen af sidste uge.

Chefkonsulent i DI, Peter Bay Kirkegaard, understreger, at det stadig er usikkert, hvad der rent faktisk kommer til at ske i denne uge. Om eventuelle sanktioner bliver så omfattende, at stats- og regeringscheferne skal indkaldes til et topmøde for at godkende dem.

»Vi har en eksport af forskellige typer maskiner og apparater, der beløber sig til omkring tre milliarder kroner om året. Langt hovedparten af det er til noget, der ikke har med olie at gøre, men der ligger givetvis også varer, som anvendes inden for olieindustrien,« siger Peter Bay Kirkegaard.

»Det betyder ikke så meget, om det er en lille eller stor del af den danske eksport, der kan blive berørt. Det afgørende er, at der bliver skabt usikkerhed om, hvordan de fremtidige handelsforhold med Rusland bliver. Virksomhederne holder øje med hvem, det er, de handler med, og hvor stor deres eksponering i Rusland er,« siger Peter Bay Kirkegaard.

Han henviser til, at ud over en diskussion om forskellige sanktioner har EU besluttet at føje ekstra 15 russere og ukrainere og 18 virksomheder og institutioner til sanktionslisten, der i forvejen rummer 72 personer.

I engelske The Guardian var der søndag en liste over helt store internationale koncerner, der kunne bliver ramt på pengepungen, hvis kursen over for russerne strammes.

Peter Bay Kirkegaard påpeger, at danske virksomheder også kan blive udsat for en slags modreaktion fra russernes side.

»I sidste uge var der en lokal myndighed, der anklagede McDonald’s for ikke at leve op til de russiske fødevarekrav. McDonald’s har været derovre siden 1990 uden problemer hidtil. Det er den slags ting, som pludselig bliver manet frem.

De lokale myndigheder begynder at gå efter udenlandske virksomheder af forskellige årsager og uden, at det behøver at være centralt koordineret,« siger Peter Bay Kirkegaard.

»Det er svært at sige, om den slags tiltag bliver hyppigere, hvis der kommer yderligere sanktioner fra EUs side, eller om det er helt uafhængigt af den nuværende situation,« siger han.

Mette Bærbach Bas er cand.mag. og Ruslands-ekspert. Hun arbejder med forskellene mellem dansk og russisk forretningskultur. Mette Bærbach Bas mener, at hvis EU slår til med de foreslåede sanktioner, vil det først og fremmest være de små og mellemstore danske virksomheder med interesse for Rusland, der vil komme til at kunne mærke det.

»Hvis sanktionerne kommer, vil det skade den danske eksport. De mindre virksomheder er uhyre sårbare på det russiske marked, fordi de skal have så mange ting på plads for at arbejde derovre. De har ikke en masse slipse- klædte drenge klar i kulissen til at hjælpe dem. Lego, der har været derovre i mange år, har blandt andet klaret overgangen til markedsøkonomi, så de kan nok også klare det her,« siger Mette Bærbach Bas og påpeger, at for de danske virksomheder bliver Rusland, selv om det er et af de såkaldte BRIKS-lande, stadig betegnet som et farligt marked.

»Med sanktioner vil det være afgørende for virksomhederne at få en risikovurdering. Hvordan vil det påvirke din virksomhed og dine investeringer? Det er helt afgørende at få svar på det, men det vanskelige er, at billedet i Rusland er meget mudret. Det er svært at få hold på. Derfor vil mange nok holde sig tilbage og trække følehornene lidt til sig,« siger Mette Bærbach Bas.