Rusland og mink får skylden for landbrugets faldende eksport

Efter fire rekordår falder landbrugseksporten. Årsagerne skal især findes i de faldende priser på minkpelse, og Ruslands importforbud.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De var advaret af Kopenhagen Fur. Det kunne ikke blive ved med at gå så godt for de danske minkavlere, som det har gjort de seneste år, hvor priserne på den eksklusive skind bare er steget og steget.

I december måned sidste år gik den så ikke længere, og i dag sælges de danske minkpelse for næsten det halve af, hvad man kunne få for dem tidligere. Ændringen er så voldsom, at det i sig selv er med til at få den samlede danske landbrugseksport til at falde i år.

Eksporten har i årets første fem måneder været 2,4 milliarder kroner mindre end i samme periode sidste år, viser nye tal fra Landbrug og Fødevarer.

Det skriver Jyllands-Posten.

Landbrugseksporten falder, efter at landbruget og fødevareindustrien ellers har sat rekord på rekord de sidste år. Kineserne er ikke længere ligeså villige til at købe de danske minkpelse, og efter at have købt danske mejeriprodukter i massevis, ser de ellers købeglade asiatere ud til at være mættet for nu, vurderer økonomer.»Den væsentligste forklaring på nedgangen er et dramatisk fald i prisen på minkskind,« siger cheføkonom fra Landbrug og Fødevarer, Thomas Søby, til Jyllands-Posten.

Men også Ruslands importforbud på danske varer spiller en rolle.

»Dertil kommer, at Rusland allerede for et halvt år siden forbød import af svinekød fra EU. Dermed mistede de danske slagterier et vigtigt marked. Samtidig blev slagterierne ramt af prisfald på en række andre markeder, som blev oversvømmet med alt det svinekød, der ikke længere kunne eksporteres til Rusland,« forklarer han.Situationen i Rusland har fået udsigterne for eksporten til at se endnu værre ud, og der er risiko for, at salget til udlandet vil falde endnu mere de kommende måneder. Importstoppet er for nyligt udviddet fra svinekød til også at omfatte stort set alle typer af fødevarer fra EU og lande som USA og Canada. Det betyder, at en lang række lande ikke kan eksportere varer så som svinekød, øksekød, fjerkræ, frugt og grønt til Rusland, og alle disse varer skal nu sælges på andre markeder. Her vil priserne på de fleste fødevarer komme under pres, vurderes det hos Landbrug og Fødevarer. Det vil reducere værdien af den danske landbrugseksport endnu mere.

Cheføkonom Thomas Søby vurderer, at det står klart allerede nu, at fødevarerklyngens samlede eksport for 2014 vil falde. Den internationale situation umuliggør en ny rekord, forklarer han.