Rusland: Gassen blokeres af Ukraine

Forbrugere i Europa får stadig ingen russisk gas, efter et nyt skænderi er brudt ud mellem Rusland og Ukraine. Parterne er stadig milevidt fra en overenskomst i de betændte forhandlinger.

Læs mere
Fold sammen
Frysende europæiske forbrugere står på syvende døgn uden russisk gas, efter Rusland og Ukraine i går røg ud i endnu en runde skænderier om transporten af russisk gas. Gazprom beskylder Ukraine for at blokere for gassen til Europa, efter det russiske gasselskab i går åbnede for hanerne efter en ugelang afbrydelse.

»Det er fysisk umuligt for os at levere gas gennem Ukraine. Ukraine har ikke åbnet rørledningerne til eksport,« sagde Gazproms vicedirektør, Aleksander Medvedev.

Det ukrainske gasselskab Naftohaz fastholdt gennem det ukrainske nyhedsbureau UNIAN, at det var teknisk umuligt at pumpe den russiske gas videre til Europa uden at afbryde forsyningerne til ukrainske forbrugere. Det skyldtes ifølge ukrainerne, at Gazprom ikke havde informeret om transportveje og mængder. EU-kommissionen opfordrede begge parter til at give EU-observatører fuld adgang til pumpestationer i Rusland og Ukraine.

»Denne situation er åbenlyst alvorlig og må forbedres umiddelbart,« sagde en talsmand for EU-Kommissionen.

EU-observatørerne er en del af den forligsaftale, som begge parter underskrev mandag, efter et kaotisk forhandlingsforløb. De russiske gasforsyninger til Europa gennem Ukraine har været afbrudt siden 7. januar som følge af de to landes strid om gæld og gaspriser.

Forbruget i gasanlæggene
Det seneste hjørne af stridighederne drejer sig om den gas, som Ukraine skal bruge for at drive pumpeanlæggene til rørledningerne. Gazprom mener, at Ukraine selv skal sørge for driften, mens ukrainerne fastholder, at Gazprom skal levere den såkaldte »tekniske gas«.

Det var netop denne strid, der søndag var ved at spænde ben for forligsaftalen, da Ukraine insisterede på tilføjelser, der slog fast, at Gazprom skulle levere den ekstra gas. Samtidig mener Ukraine, at landets gæld til Gazprom er betalt, efter Naftohaz kort før nytår betalte 1,5 milliarder dollar (8,5 mia. kr.) til Gazprom for tidligere leverancer.

Striden om de små mængder driftsgas er således blot en forsmag på de forhandlinger, der forestår, selv hvis aftalen om at åbne for gassen til EU-landene falder på plads.

Rusland mener, at Ukraine skylder yderligere 600 millioner dollar (3,4 mia. kr.) i ubetalte gasregninger. Desuden forlanger Gazprom nu 450 dollar per tusind kubikmeter gas i 2009, efter den russiske premierminister Vladimir Putin ellers kort før nytår tilbød Ukraine gassen for 250 dollar. Dette tilbud afslog Ukraine, der højest ville acceptere en pris på 230 dollar mod 180 sidste år.

Gazpom ønsker en overgang til markedspriser i forhold til Ukraine, der historisk har fået gassen billigere end kunder i Europa. Gazprom sagde kort før jul, at EU-landene i år vil få en gaspris på mellem 260 og 300 dollar. Gasprisen er lavere end sidste år, fordi den fastsættes på baggrund af de seneste 3-6 måneders oliepris. Olien er faldet med over 60 procent siden juli sidste år.

Rusland og Ukraine har ikke sat sig ned ved forhandlingsbordet siden søndag aften. Da kunne parterne ikke blive enige.

»Moskva og Kijev tændte en fredspipe, men begge gør klar til nye gaskrige,« skrev den russiske avis Kommersant i går.