Rubelfald kan svække Carlsberg

Bankforeningen for regionalbanker i Rusland foreslår at devaluere rublen med omkring 30 procent. Hvis rublen svækkes, vil det ramme Carlsberg hårdt.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Den russiske rubel er fortsat under hårdt pres, og den russiske bankforening for regionalbanker ser kun en effektiv udvej på problemet: En ny stor devaluering af valutaen.

Alene debatten om nye devalueringer i Rusland skaber formentlig nervøsitet i Carlsberg, der er den absolut største aktør på det russiske ølmarked.

Hvis rublen svækkes yderligere, vil det nemlig mindske værdien af Carlsbergs store overskud i Rusland, når indtjeningen omregnes til danske kroner.

De russiske regionalbanker mener, at det er tåbeligt at bruge de russiske valutareserver på at forsvare rublen, da det i sidste ende resulterer i højere renter, når valutareserven mindskes.

Ruslands-analytiker i Danske Bank, Lars Tranberg Rasmussen, tror dog ikke, at en devaluering på 30 procent er realistisk. Centralbanken har bundet rublen på en blanding af euro og dollar, og det mest sandsynlige er ifølge Lars Tranberg Rasmussen, at man gradvist vil løsne grebet om rublen og lade markedet bestemme mere.

Direkte betydning for Carlsberg-aktien
"Jeg tror, at rublen vil blive svagere frem mod årsskiftet, og at Centralbanken vil tillade en vis svækkelse. En svækkelse af rublen på omkring 10 procent er sandsynlig. Rublen går et usikkert halvt år i møde pga. muligheden for faldende oliepriser, faldende aktier og manglende lyst til at tage risiko blandt udenlandske investorer," siger Lars Tranberg Rasmussen.

Bryggerianalytiker i Lån & Spar Bank, Stig Nymann, understreger, at en eventuel devaluering kan få direkte betydning for Carlsbergs aktiekurs.

"Rublen er et af de usikkerhedsmomenter, der ligger i Carlsberg-aktien. Man snakker meget om, hvorvidt rublen kan holde kursen, og hvis rublen svækkes, vil det alt andet lige give lavere indjtening omregnet til danske kroner," siger han.

Stig Nymann fremhæver, at indtjeningen i Rusland er et af de vigtige parametre, når man skal vurdere, om sidste års rekordopkøb af britiske Scottish & Newcastle var et godt opkøb.

Med købet satte Carlsberg sig tungt på Ruslands suverænt største bryggeri Baltika, og Rusland er i dag det absolut største marked for den danske bryggerigigant. Carlsberg har dog taget højde for et mindre yderligere rubelfald, da man lagde sig fast på forventningerne til 2009.

Bankerne bliver dårlige låntagere
I Danske Bank peger Lars Tranberg Rasmussen på, at regionalbankerne meget forståeligt frygter for nye rubelfald.

"Hvis rublen kommer under pres, og centralbanken forsvarer kursen, kan det give russiske banker problemer med dårlige låntagere. Det skyldes, at renten vil stige, hvis centralbanken ikke vil tillade en svækkelse, og så vil flere virksomheder få problemer med at betale deres gæld til bankerne," siger han.

Den russiske rubel blev svækket markant i slutningen af sidste år, da investorernes risikovillighed dalede, og olieprisen faldt. Siden er olieprisen fordoblet, og rubelkursen er steget en smule igen.

Rubelkursen er meget afhængig af olieprisen, da den faldende oliepris fik udenlandske investorer til at trække penge ud af Rusland, der er storeksportør af olie. Når investorerne trækker sig, kommer rublen under pres, og den russiske centralbank har holdt rublen oppe ved at bruge valutareserverne til at købe rubler.

På et tidspunkt havde centralbanken købt rubler for 200 mia. dollar. Når centralbanken bruger store dele af valutareserverne, kommer der likviditetsmangel i Rusland, og så stiger renterne. Det skaber problemer for låntagere og banker.

Lars Tranberg Rasmussen fremhæver, at russisk økonomi tilsyneladende har stabiliseret sig en smule, men de fleste venter fortsat et fald i bruttonationalproduktet i år på omkring 8-9 procent.