Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Midt i 2008 havde Roskilde Bank ydet den økonomisk pressede og nu krakkede ejendomsmatador Carsten Leveau lån på svimlende 928 millioner kroner, fremgår det af Finansiel Stabilitets processkrift, som bruger adskillige sider på Centerplan-koncernen i erstatningssagen mod den tidligere ledelse og revision. Men banken fortsatte med at låne Leveau penge, selv om han måtte låne endnu mere for at kunne betale renter.
Trods den anstrengte likviditet i Centerplan stillede Roskilde Bank ingen krav om sikkerhed for nye lån, og banken forsøgte heller ikke at afvikle eksisterende kreditter. Fra 2006 til 2008 øgede banken det samlede engagement med Carsten Leveaus koncern med 259 procent. Målt fra 2005 var væksten frem til 2008 på 390 procent.
Ifølge bankens egen kreditpolitik måtte en projektfinansiering ikke vare længere end to år. Men ingen af Centerplans projekter var afsluttet inden for denne frist. Det skyldtes, at Centerplan konsekvent overskred de budgetter og låneaftaler, som var indgået med banken, skriver statens oprydningsselskab.
Men Roskilde Bank fortsatte med at låne penge til Centerplan, selv om banken kendte alt til den anstrengte likviditet, og selv om banken vidste, at soliditeten udelukkende blev opretholdt ved at opskrive på koncernens ejendomme.
Ud over kreditgivningen til Carsten Leveaus ejendomsprojekter bevilgede Roskilde Bank betydelige kreditter til Centerplan-koncernens køb af bankens egne aktier. I flere tilfælde blev kreditterne bevilget som byggelån, selv om pengene altså blev brugt til noget ganske andet.
77 procent af lånene blev bevilget som hastebevillinger, og størstedelen af lånene blev bevilget af ansatte i Roskilde Bank, som enten ikke havde tilstrækkelig bevillingsbeføjelse – eller slet ingen bevillingsbeføjelse.
Ifølge Finansiel Stabilitet var det den omfattende brug af hastebevillinger, der medførte, at Centerplan på et tidspunkt havde lånt 1,18 milliarder kroner i banken.
På grund af den store vækst i lånene til Centerplan måtte banken i slutningen af 2006 ansøge Finanstilsynet om en midlertidig dispensation, som banken så efterfølgende overskred.