Rohde: Det haster med at ændre boligskatten

Nationalbanken venter højere priser på boliger

Nationalbanken gentager desuden sin opfordring til politikerne om at se nærmere på beskatningen af boliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nationalbanken venter ligesom regeringen, at prisstigningerne på boligmarkedet vil fortsætte. Tempoet, hvormed priserne stiger, tager dog en smule af i forhold til 2015, hvor især årets første halvdel var kendetegnet ved accelererende priser på boliger.

- Boligpriserne for landet under ét skønnes at stige knap 6 pct. i år. Hovedparten af stigningen har allerede fundet sted, og skønnet er uændret fra sidste prognose. De kommende år ventes en mere afdæmpet prisudvikling på 3-4 pct. årligt, skriver Nationalbanken i sin kvartalsoversigt.

Nationalbanken gentager desuden sin opfordring til politikerne om at se nærmere på beskatningen af boliger, idet ikke mindst fastfrysningen af grundskylden ifølge Nationalbanken er problematisk. Det skyldes, at den har en destabiliserende effekt på boligmarkedet især i de områder, hvor priserne er steget mest.

Argumentet er, at beskatningen virker medcyklisk, idet beskatningsprocenten falder, når grundpriserne stiger, og beskatningsprocenten omvendt stiger, når boligpriserne falder. Derfor opfordrer Nationalbanken også politikerne til at trække i arbejdstøjet.

- Det haster med at finde en løsning, der skaber sammenhæng mellem boligprisen og boligskatten, skriver Nationalbanken.