Rohde: Boligpriser kan ikke fortsætte himmelflugt

Boligpriserne er visse steder i landet steget markant i løbet af det seneste år. Nationalbanken holder nu skarpt øje med, om der kommer en ny boligboble, som vi f.eks. har set i Norge.

 
Stigende boligpriser og høje lønninger.

Det er et par af de trusler, Nationalbanken ser i kikkerten for dansk økonomi, fortalte Nationalbankdirektør Lars Rohde i forbindelse med Nationalbankens regnskab for fjerde kvartal og prognose for de næste par år.

Ifølge Nationalbanken er de prisstigninger vi har set på boligmarkedet - især i København - ikke for høje. Men hvis priserne fortsætter opad i samme tempo som nu, så kan det føre til en boligboble, som vi eksempelvis har set i Norge.

»Det er notorisk meget vanskeligt at spå om boligpriser, så det skal man være meget forsigtig med,« siger Lars Rohde og fortsætter:

»Vi mener ikke, at stigningen indtil nu er ubegrundet. Det betyder ikke, at priserne ikke kan falde. Men det betyder, at der ikke er stærke faresignaler på boligmarkedet. Men priserne i Københavns-området kan nok heller ikke blive ved med at stige med 10 procent om året,« siger han til Berlingske Business.

En anden risiko for dansk økonomi er ifølge Nationalbankens prognose, at bruttoledigheden er faldet markant, så der nu er 153.000 ledige danskere.

»Der er begyndende tegn på, at der er mangel på arbejdskraft. Det har en tendens til at slå ud i stigende lønninger, og det kan så føre til en forværring af konkurrenceevnen og beskære beskæftigelsen. Og det er selvfølgelig det, vi har øjnene rettet imod«

Se hele indslaget med Lars Rohde, hvor han også forklarer, hvorfor han  nu endelig forudser et stigende privatforbrug.