Ro om kronen sikrer lav rente

Nationalbanken har i næsten et år ikke behøvet at beskytte kronen på valutamarkederne - og det tolker økonomer sådan, at så kommer der tidligst en renteforhøjelse midt i 2014.

Nationalbankdirektør Lars Rohde har heller den seneste måned grebet ind over kronen, og han holder sandsynligvis også renten i ro længe endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Valutareserven i Nationalbanken faldt i november med 1,7 mia. kr. til 489,3 mia. kroner. Det meddeler Nationalbanken.

Formindskelsen afspejler ene og alene, at staten netto har indfriet lån i udlandet for lige netop 1,7 mia. kroner. Der er ikke interveneret i valutamarkedet for at støtte kronen.

»Siden renteforhøjelsen i slutningen af januar har Nationalbanken ikke haft behov for at påvirke den danske krone på valutamarkedet,« anfører Nordea i en kommentar og fremhæver, at det siden euroens indførelse kun er sket en gang tidligere (fra midt 2006 til starten af 2007), at Nationalbanken over en så lang periode har kunnet lade kronen flyde frit uden intervention.

Med den bugnende valutakasse er der ikke udsigt til markante rentestigninger fra banken i Havnegade: Nordea venter, at de danske styringsrenter vil blive holdt uændret frem mod midten af næste år.

»Det forudsætter dog, at ECB ikke lemper sin pengepolitik yderligere over de kommende måneder,« fremhæver banken dog.

Omkring midten af næste år venter Nordea, at bedre internationale konjunkturer og en generelt øget risikoappetit igen vil presse den danske krone svagere overfor euroen - og derigennem udløse to selvstændige danske renteforhøjelser på 10 basispoint i løbet af efteråret.

Ind i 2015 venter Nordea, at den gradvise normalisering af den danske pengepolitik vil fortsætte og dermed fremkalde yderligere stigninger i de pengepolitiske rentesatser.

Nationalbankens udlånsrente vil ramme 1,0 pct. ved indgangen til 2016, lyder skønnet fra banken.