Risikoråd advarer om ny boligboble

Det Systemiske Risikoråd er bekymret over prisudviklingen på ejerlejligheder i visse dele af landet og peger på risikoen for en ny boligboble.

Her lejlighedskompleks på Teglholmen i Københavns Sydhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Det Systemiske Risikoråd, som skal forebygge systemiske finansielle risici, der kan sætte  den økonomiske udvikling under pres og udløse en ny finanskrise, frygter, at vi er i gang med at puste en ny boligboble op.

Rådet peger på, at den lave rente og en afdæmpet efterpørgsel på kredit har medført en lempeligere kreditgivning i især områder, hvor ejendomspriserne stiger.

Rådet konstaterer, at priserne på ejerlejligheder nu er tæt på toppunktet i 2006, som viste sig uholdbare. Og udviklingen på andelsboligmarkedet giver også anledning til panderynker hos rådsmedlemmerne.

»Prisstigningerne kan fortsætte i de kommende år i lyset af den underliggende fremgang i realindkomster og udsigt til et historisk lavt renteniveau i en årrække. Stærk stigning i ejendomspriserne øger risikoen for et efterfølgende betydeligt fald i priserne, eksempelvis ved en rentestigning, med mulige systemiske konsekvenser,« skriver Det Systemiske Råd i en pressemeddelelse i forlængelse af rådsmødet tirsdag.

Rådet vil på sit næste møde drøfte, hvilke yderligere initiativer, der kan være relevante, hvis prisstigningerne på ejendomsmarkederne varer ved, og hvornår initiativerne i givet fald bør iværksættes.