Risikoråd advarer om ny boligboble

Det Systemiske Risikoråd er bekymret over prisudviklingen på ejerlejligheder i visse dele af landet og peger på risikoen for en ny boligboble.

Her lejlighedskompleks på Teglholmen i Københavns Sydhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Systemiske Risikoråd, som skal forebygge systemiske finansielle risici, der kan sætte  den økonomiske udvikling under pres og udløse en ny finanskrise, frygter, at vi er i gang med at puste en ny boligboble op.

Rådet peger på, at den lave rente og en afdæmpet efterpørgsel på kredit har medført en lempeligere kreditgivning i især områder, hvor ejendomspriserne stiger.

Rådet konstaterer, at priserne på ejerlejligheder nu er tæt på toppunktet i 2006, som viste sig uholdbare. Og udviklingen på andelsboligmarkedet giver også anledning til panderynker hos rådsmedlemmerne.

»Prisstigningerne kan fortsætte i de kommende år i lyset af den underliggende fremgang i realindkomster og udsigt til et historisk lavt renteniveau i en årrække. Stærk stigning i ejendomspriserne øger risikoen for et efterfølgende betydeligt fald i priserne, eksempelvis ved en rentestigning, med mulige systemiske konsekvenser,« skriver Det Systemiske Råd i en pressemeddelelse i forlængelse af rådsmødet tirsdag.

Rådet vil på sit næste møde drøfte, hvilke yderligere initiativer, der kan være relevante, hvis prisstigningerne på ejendomsmarkederne varer ved, og hvornår initiativerne i givet fald bør iværksættes.