»Risikoen for recession i USA er større end fifty-fifty«

Den danske cheføkonom for Saxo Bank, Steen Jakobsen, vurderer at USA meget vel kan blive ramt af en recession. Men på sigt får valget af Trump formentligt ikke den store effekt for Danmark, siger manden, der forudsagde Trumps sejr for otte måneder siden.

This file photo taken on July 21, 2016 shows US Republican presidential candidate Donald Trump speaks on the last day of the Republican National Convention in Cleveland, Ohio. Donald Trump said on November 9, 2016 he would bind the nation's deep wounds and be a president "for all Americans, " as he praised his defeated rival Hillary Clinton for her years of public service. / AFP PHOTO / JIM WATSON Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten siges at være mørkest lige inden daggry. Det kan være, at Donald Trump skal minde sig selv om det, når han til januar sætter sig i bag skrivebordet i det ovale kontor. Ifølge Saxo Banks cheføkonom, Steen Jakobsen, er der nemlig en betragtelig risiko for, at Trump starter sin præsidentperiode ud med en recession af den amerikanske økonomi.

»Det er ikke sådan, at jeg mener, der helt sikkert kommer en recession næste år. Men risikoen for, at der kommer en recession i USA, vurderer jeg lige nu til at være større end 50/50,« siger Steen Jakobsen, der peger på en række forhold, han mener skubber økonomien i den retning.

For det første, at det er blevet dyrere at låne penge. Dernæst også at dollaren står stærkere overfor udenlandske valutaer, hvilket gør den relativt dyrere. Begge dele er med til at dæmpe væksten. Men også at det amerikanske budgetår løber fra oktober til oktober, så det bliver meget svært for Donald Trump at ændre ret meget, når han til januar bliver svoret ind som præsident for verdens største økonomi.

»Med mindre Trump gennemfører ekstraordinære budgetforhandlinger, så lægger budgettet fast indtil slutningen af 2017. Så de kan godt diskutere en masse store projekter og en ekspansiv finanspolitik, men det bliver ikke sat i værk før vi kommer hen i anden halvdel af 2017,« forklarer Steen Jakobsen fra Saxo Bank og fremhæver, at det er svært at bruge penge, der ikke er budgetteret med.

Havde spået Trump som vinder

Mens de fleste politiske eksperter havde travlt med at udråbe Hillary Clinton som sikker vinder af valget selv efter de første stater var blevet afgjort, fremhævede Steen Jakobsen allerede i marts, at Donald Trump kunne vinde valget – og det endda inden han overhovedet havde vundet den republikanske nominering.

»En gang i hver generation sker det, at der kommer et overraskende resultat som en protest. Her var det en protest mod globalisering og international handel. Clinton repræsenterer ikke den amerikanske befolknings behov for forandring. Hun var mere af det samme,« siger Steen Jakobsen og fortsætter:

»Det var ikke Donald Trump der vandt valget, men Hillary Clinton, der tabte det. Hvis Trump kan blive præsident for det, han har sagt, og det, han står for, så er der noget helt galt. Jeg ser det mere som en stemme for forandring end en stemme for Trumps politik,« siger cheføkonomen og nævner Brexit som et andet protestresultat. Andre såkaldte protestpartier i Europa tæller eksempelvis Alternative für Deutschland og franske Front National med Marie Le Pen i spidsen.

Lille effekt for Danmark

Trods recessionsrisikoen i USA og en kommende præsident, der af mange på den her side af Atlanten regnes som grænsende til uberegnelig, mener Steen Jakobsen ikke, at Donald Trump nødvendigvis sender den danske økonomi i et halespindsdyk mod jorden. Han fremhæver virksomheders import og eksport som det, der bliver mest berørt af den kommende præsident, men det kommer formentligt ikke til at betyde så meget, vurderer cheføkonomen.

»Jeg tror vi på sigt ser en svagere dollar. Men Trump iværksætter formodentligt nogle politiske programmer, der gør, at volumen af penge bliver højere. Så for Danmark kan man sige, at det nok bliver et stort rundt nul. Måske er det en lille smule bedre for dansk eksport,« siger Steen Jakobsen fra Saxo Bank og opsummerer:

»Jeg tror ikke på en markant effekt, der er stor nok til, at vi snakker om signifikante ændringer på budgetterne i de danske virksomheder«.

LÆS MERE