Risiko for at aktier handles i blinde

Finansmarkederne har været upåvirkede af det amerikanske valg og siden Brexit-afstemningen. Dermed synes de stærke nok til at klare flere økonomiske ubalancer i f.eks. Sydeuropa.

Foto fra Iris.
Læs mere
Fold sammen

Børsmarkederne verden over tog afgørelsen på det franske præsidentvalg med majestætisk ro. Emmanuel Macrons sejr var både ventet og ønsket af markederne. Der var dog justeringer på de forskellige markeder, typisk i nedadgående retning.

Umiddelbart kan det være svært at tolke på børsmarkedets reaktion på de tre store politiske valg det seneste år. Brexit i Storbritannien, det amerikanske præsidentvalg og nu det franske præsidentvalg. Hvorfor stiger aktierne, når de politiske valg går markederne imod, og hvorfor falder aktierne, når udfaldet er som børsmarkedet ønsker det?

Både Brexit og valget af Donald Trump som ny præsident i USA blev anset for at være noget nær de værste mareridt, børsmarkederne kunne forestille sig. Frygten var uro, konflikter, handelsbarrierer og besværligheder for den globale økonomi. På trods af det steg aktierne, både efter Brexit i juni 2016 og efter det amerikanske præsidentvalg i november 2016. De positive og optimistiske aktiemarkeder er fortsat op lige siden.

Aktierne i Tyskland og Frankrig er det seneste år steget med 25 procent, prisen på de engelske aktier er gået 19 procent op, amerikanske aktier er steget med 17 og de toneangivende danske aktier med 16 procent. Der er således tale om utroligt robuste markeder, altså klassiske bull-­markeder.

Macrons sejr i Frankrig var lige efter erhvervslivets og børsmarkedets ønsker, og så skulle man tro, at aktierne ville få endnu en tur i overhalingsbanen. Men nej. Macrons sejr var kalkuleret ind i de aktuelt høje aktiekurser, derudover valgte mange investorer mandag at tage de foreløbige gevinster hjem ved at sælge aktier, og endelig besluttede markederne mandag morgen at se fremad mod nye problemer i horisonten.

»En stor del af Macrons sejr var indregnet i aktierne,« siger chefanalytiker Nicholas Brooks fra pengeforvalteren Intermediate Capital Group til det engelske medie The Guardian. »Kigger vi fremad, er fokus nu på, om EU magter at drage fordel af medvinden. Både den medvind, der er i det politiske miljø og på det økonomiske område lige nu.«

Men når ét problem løses, dukker der hurtigt andre op. Lykkes det for Macron at skabe troværdige reformer internt i Frankrig, vil det være med til at stabilisere EUs økonomi generelt. Sker det, vil den europæiske centralbank ECB være tættere på at skifte kurs fra at pumpe penge ud i samfundet til at suge pengene tilbage igen. Og samtidig hæve renten. Altså en frygt for stigende renter. Hvad det vil betyde for aktierne er usikkert

Artiklen fortsætter under grafikken.

I horisonten lurer også fortsat den græske gældskrise, den italienske bank­krise (flere banker er konkurstruede) og senere i 2018 det italienske valg. Modsat valget i Tyskland til efteråret kan der pludselig komme fokus på disse uløste problemer i Sydeuropa og give rystelser på aktiemarkederne.

Men når hverken usikkerheden efter Brexit eller Trump har kunnet ryste markederne, synes børsmarkederne p.t. mere end tilstrækkeligt robuste til at også at kunne klare disse konstante økonomiske ubalancer fra Sydeuropa.

De stærkeste trækdyr i den økonomiske udvikling lige nu, både i USA og i Europa, er en stabil oliepris, stigende økonomisk vækst, fortsat lave renter og dermed stadigt stigende profitter for virksom­hederne.

Fra at være dømt ude er Europa og europæiske aktier pludselig blandt de hotteste aktier hos investorerne. Flere analytikere vurderer, at der ligefrem kan være et aktierally i vente med Europa i front.

»Resultatet (valget i Frankrig, red.) vil løsne den politiske håndbremse, som har præget investorerne indtil nu,« lyder de optimistiske toner fra aktiestrateg i Citigroup Jonathan Stubbes.

Aktiemarkedet kigger typisk seks til tolv måneder frem i tiden for at vurdere en akties potentiale. Egentlig er det overraskende, at børsmarkederne verden over er så optimistiske på et tidspunkt, hvor der foreløbig kun er meget lidt konkret om konsekvenserne af Brexit, Donald Trump og Emmanuel Macron.

Spørgsmålet er således, om aktierne i denne tid reelt handles i blinde, eller om der bare ikke er andre steder end aktiemarkedet at placere sine penge.

Jens Chr. Hansen er erhvervs- kommentator på Berlingske Business.