Ringkjøbing Landbo: Usikkerheden i år samler sig om indtægtssiden

Efter tre år i streg med rekordstore overskud kan et marginpres i værste fald betyde et fald i Ringkjøbing Landbobanks indtjening i 2017.

John Fisker, direktør Ringkjøbing Landbobank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det fortæller bankdirektør John Fisker, der dog generelt betegner udsigterne som ganske gode og regner med et resultat nogenlunde på linje med det rekordstore overskud sidste år.

Her fik Ringkjøbing Landbobank et basisresultat på 617 mio. kr. mod 588 mio. kr. året før og overgik dermed egne forventninger om et resultat på 525-600 mio. kr.

I 2017 har Ringkjøbing Landbobank spillet ud med forventninger om et basisresultat i intervallet 515 mio. kr. til 615 mio. kr.

- Vi regner med, at vi kommer ud på nogenlunde samme niveau som sidste år. Når vi giver os selv et spænd, så budgetterer vi altid med højresiden, og så har vi et spænd, der gør, at vi ikke senere må nedjustere, siger John Fisker til Ritzau Finans.

Tager man midten af forventningsintervallet for 2017 på 565 mio. kr., vil indtjeningen dog lande ca. 50 mio. kr. lavere end sidste år, hvilket i givet fald vil skyldes et pres på indtægterne.

- Man kan spørge til, hvor vi er usikre henne, for der er ingen tvivl om, at vores interne budget ligger op af det resultat, vi skabte i 2016. Men usikkerheden i 2017 handler om indtægtssiden. Den handler ikke om omkostningerne eller nedskrivningerne, siger John Fisker og uddyber:

- Det er på indtægtssiden, vi egentlig skal have de største ambitioner, og vi tror også, at vi kan vokse. Men der er et voldsomt marginpres i øjeblikket, og der er et voldsomt pres på indtægterne fra formueforvaltning.

John Fisker peger desuden på, at overgangen til Mifid 2-reglerne for banksektoren vil påvirke indtægtssiden.

- Så hvis ikke lykkes med at skabe væksten, men vi kun får marginpresset, så vil vi mangle indtægter, siger John Fisker.

NEDSKRIVNINGER VIL FALDE

Ringkjøbing Landbobank regner til gengæld med lavere tab og hensættelser på udlån i 2017. I forvejen faldt nedskrivningerne til 48 mio. kr. i 2016 fra 60 mio. kr. året før.

- Vi har oplevet et 2016, hvor alle områder på nær landbruget havde det godt, siger John Fisker, der dog også ser lys forude for animalsk landbrugsproduktion

- Det blev et meget mixet år, hvor første halvdel af året var præget af katastrofalt dårlige afregningspriserne (på animalsk landbrugsproduktion, red.), hvorefter priserne har ændret sig voldsomt, sådan at det nu faktisk ser godt ud for mælke- og svineproducenter. Men ser du på regnskaberne for 2016, så bliver de noget miksede, siger John Fisker.