Riksbanken overvejer nyt pejlemærke for sit inflationsmål

Den svenske centralbank, Riksbanken, overvejer små justeringer i sit inflationsmål, der spiller en væsentlig rolle for bankens rentepolitik.

Den svenske centralbank, Riksbanken, overvejer små justeringer i sit inflationsmål, der spiller en væsentlig rolle for bankens rentepolitik. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inflationsmålet på 2 pct. bygger i dag på udviklingen i forbrugerpriserne, men det er i de senere år blevet sværere at anvende som pejlemærke, da forbrugerprisindekset også påvirkes direkte af en justering af den toneangivende rente, påpeger Riksbanken.

Med andre ord vil en justering af renten føre til direkte effekter på forbrugerpriserne som ikke har med det underliggende inflationstryk at gøre, og det har i de senere år givet udfordringer i forhold til den pengepolitiske kommunikation, mener Riksbanken.

En mulig løsning er derfor at gå over til at styre efter forbrugerprisindekset med fast rente, skriver banken, der også barsler med andre nyskabelser.

Da inflationen altid varierer omkring 2 pct., overvejer banken således også at indføre et såkaldt variationsbånd på +/- 1 pct. for at illustrere denne usikkerhed.

»Riksbanken vil dog fortsat stræbe mod 2 pct. inflation, uanset om udfaldet ligger inden for eller uden for variationsbåndet. Det påtænkte variationsbånd er altså ikke et såkaldt målinterval,« understreger Riksbanken.

Hvis de nye tiltag gennemføres, ventes det at ske med virkning fra det pengepolitiske møde i september 2017.