Rigt dynasti styrer "Onkel Aages" milliardfond

En af Danmarks mest indflydelsesrige fonde, Aage V. Jensen Naturfond, er kontrolleret af en advokat og hans nærmeste familie.

Området ved den afvandede Filsø i Vestjylland købte naturfonden i sommer for over 60 mio. kr. med henblik på at reetablere søen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stribevis af landets fineste naturperler er de seneste år blevet opkøbt af den magtfulde Aage V. Jensen Naturfond. Men den hemmelighedsfulde fond, der har milliarder i ryggen fra sin moderfond i Liechtenstein og er en af Danmarks største private jordbesiddere, domineres af en enkelt velhavende advokatfamilie.

Den københavnske advokat Leif Skov sidder sammen med datteren og sønnen på en række centrale ledelsesposter i Naturfonden samt to andre tilknyttede fonde og et ejendomsselskab. En svigerdatter og en tredje datter er også aktive i »konsortiet« bag naturens »Onkel Aage«, som den indflydelsesrige fond kaldes i de grønne organisationer.

Fondskoncernens formue stammer fra den nu afdøde ejendomsmatador Aage V. Jensen, som blev styrtende rig på at bygge blandt andet Lyngby Storcenter og Hotel Hvide Hus-kæden, og det er hans mangeårige advokat og ven Leif Skov, som siden slut-80erne har styret koncernen.

Konstruktionen med de mange familiemedlemmer i ledelsen af de tre fonde og deres ejendomsselskab får CBS-professor og fondsekspert Steen Thomsen til at undre sig:

»Man må spørge sig selv om, hvad der foregår. Der er ikke tale om best practice. Hvorfor er det lige arvingerne efter Leif Skov, der er bedst til at drive fonden,« spørger han.

Selv mener Leif Skov kun, at han har levet op til de løfter, han i sin tid gav Aage V. Jensen.

»Jeg har lovet ham at følge hans fonde, så længe jeg har mulighed herfor. De resultater, der er opnået, ville ikke være lykkedes uden en stærk opbakning fra hele min familie. Uden dem ville jeg ikke kunne holde mit løfte til Aage V. Jensen,« siger Leif Skov.

Både Leif Skov og hans børn er særdeles velhavende. Leif Skov købte allerede i slutningen af 80erne godset Sødringholm ved Randers. Størstedelen af godset, som er over 40 mio. kroner værd, er i dag overdraget til sønnen Anders.

Herudover bor Leif Skov og hans tre børn alle i luksusvillaer på Hellerups absolut bedste adresser.