Rigmand mister 300 mio på aktiesatsning

Forretningsmanden Jan Steen Knudsen, der tidligere har høstet formuer på sin helhjertede satsning på aktier, har måttet notere et minus på 300 mio. kr. på investeringer i Danske Bank og stålgrossisten Sanistål,

Foto: MARIO VEDDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver dagbladet Børsen.

Efter at have scoret 240 mio. kr. på en aktiepost i vvs-grossisten Brødrene A&O Johansen købte Jan Steen Knudsen i 2008 lidt over 10 pct. af Sanistål for godt 90 mio. kr. Aktiekursen havde på det tidspunkt tabt 60 pct. af værdien på et år, og Jan Steen Knudsen opfattede det som en god, langsigtet investering til en god pris. Men siden har Sanistål været i strid modvind med et kursfald på yderligere 90 pct., og Jan Steen Knudsens aktiepost er i dag under 9 mio. kr. værd.


»Der kom et stort tilbageslag i omsætningen, som alle selskaber i byggebranchen oplevede. Jeg havde regnet med der kom et tilbageslag, men jeg havde ikke regnet med, at det blev så stort,« siger Jan Steen Knudsen.

Jan Steen Knudsen og hustruen Linda Pop Pedersen etablerede deres formue i 1995, da de solgte deres omstillingsanlægs-virksomhed Tele Danica til TDC. De har siden benhårdt investeret hele formuen i aktier. Trods nedturen med Sanistål er stål-grossisten ikke Jan Steen Knudsens værste aktieoplevelse.

»Det ser skidt ud med Sanistål, men det lykkedes mig faktisk at tabe mere på noget forholdsvis solidt noget som Danske Bank,« siger han.


Egenkapitalen i Pure Invest, som Jan Steen Knudsen og Linda Pop Pedersen ejer sammen, var i 2007 på 460 mio. kr., men er i det netop offentliggjorte 2009/10-regnskab opgjort til 166 mio. kr. Faldet på 300 mio. kr. skyldes ifølge Jan Steen Knudsen kursfaldene i Sanistål og Danske Bank, mens en stribe andre aktieinvesteringer, bl.a. i A.P. Møller-Mærsk og japanske aktier, har sikret gevinster på over 30 mio. i år.Aktierne i Danske Bank er nu solgt, men Jan Steen Knudsen fortsætter som storaktionær i Sanistål.