Revisors rolle i Grand Prix-skandale underbelyst

Wonderful Copenhagens tidligere bestyrelsesformand står foran et erstatningskrav på 21 mio. kroner. Nu beskylder hans advokat Erhvervs­styrelsen for at have forsømt at undersøge revisions­firmaet EYs ageren i sagen.

Michael Metz Mørch, tidligere bestyrelsesformand for Wonderful Copenhagen, mener ikke, at han er ansvarlig for millionunderskuddet efter det internationale Melodi Grand Prix i 2014. Det fortæller hans advokat, Finn Schwarz. Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Revisionsfirmaet EYs rolle i Melodi Grand Prix-skandalen fra 2014 er langtfra undersøgt godt nok. Skandalen endte med, at den erhvervsdrivende fond Wonderful Copenhagen (WoCo) dækkede et underskud på 46 mio. kroner. Det skulle WoCo ikke have gjort, og det er WoCos tidligere formand ansvarlig for, mener Erhvervsstyrelsen.

Nu bebrejder Finn Schwarz, som er advokat for WoCos forhenværende formand Michael Metz Mørch, Erhvervsstyrelsen for at have forsømt at undersøge revisors ageren i sagen til bunds.

Erhvervsstyrelsen offentliggjorde onsdag i denne uge sin endelige afgørelse om ansvaret for Grand Prix-skandalen i 2014, som endte med store budgetundersøgelser og -underskud, som Region Hovedstaden dækkede. I afgørelsen gør styrelsen tidligere bestyrelsesformand i Woco Michael Metz Mørch 100 procent ansvarlig for misèren og vurderer, at han skal betale en erstatning 21 mio. kroner.

Mail før lukketid

I mandags forsøgte Michael Metz Mørchs advokat, Finn Schwarz, lige før lukketid at få styrelsen på andre tanker. I en mail til den ansvarlige kontorchef i Erhvervsstyrelsen advokerede Schwarz for, at styrelsen burde undersøge, hvordan WoCos revisor, EY, præcis agerede i sagen, inden den endelige beslutning om placering af ansvar blev truffet. En anmodning, som han tidligere uden held var fremkommet med.

»Her er et hul i Erhvervsstyrelsens ønske om at opklare sagen. Jeg mener, at Erhvervs­styrelsen har forsømt at afkræve EY alle dokumenter i sagen for at få den 100 procent belyst. WoCos revisor kan være et potentielt ansvarssubjekt i sagen, men Erhvervsstyrelsen baserer sin beslutning på ufuldstændige oplysninger fra EY,« siger Finn Schwarz.

Han opfordrede derfor i sin mail fra i mandags Erhvervsstyrelsen til på ny at indhente det yderligere materiale fra EY, som er dokumentation for revisionsbeviset. »Men styrelsen henholder sig bare til, at EY har oplyst, at de ikke har rådgivet om specifikke løsningsmodeller,« påpeger han.

Tilskuddet til fonden

Et vigtigt omdrejningspunkt i Grand Prix-skandalen er det tilskud fra Region Hovedstaden, som blev givet til WoCo for at redde fondens økonomi: »Hvis tilskuddet i stedet var blevet givet direkte til WoCos datterselskab til dækning af underskuddet i datterselskabet, som stod for afviklingen af arrangementet i stedet, var fonden ikke løbet ind i problemer med fondsmyndigheden,« forklarer Finn Schwarz.

Det er hans opfattelse, at EY har været involveret i diskussionen om, hvorvidt WoCo eller datterselskabet skulle modtage tilskuddet og dermed kunne have stillet spørgsmål ved hele konstruktionen. Det kan være vigtigt for hans klient Michael Metz Mørch: »Retspraksis viser, at hvis der er en professionel rådgiver til stede, hvor man diskuterer sådanne spørgsmål, så kan det fritage den person for ansvar, som ellers ses som den, der har handlet ansvarspådragende,« forklarer advokaten.

»Jeg har ingen viden om, at revisor skulle have handlet ansvarspådragende. Men jeg ved ikke – og det ved Erhvervsstyrelsen heller ikke – om der er handlet på en måde, så det fritager min klient for ansvar. Det fremgår af materialet, at revisor bliver spurgt, om støtten skal gives til fonden eller til projektselskabet, og jeg undrer mig over, at styrelsen ikke finder det værd at undersøge, om EY ikke hejste advarselsflaget, da pengene blev givet ind til fonden. I den forbindelse skal man jo huske, at det drejer sig om et erstatningskrav mod en privatperson på 21 mio. kroner, så Erhvervsstyrelsen burde have vendt hver en sten.«

Det lykkedes ikke Finn Schwarz at få Erhvervsstyrelsen til at udskyde sin endelige beslutning, indtil EYs rolle i Grand Prix-skandalen var undersøgt yderligere. Michael Metz Mørch har nu fire uger til at overveje, om han vil anke afgørelsen til Erhvervsankenævnet, hvilket han ifølge Finn Schwarz formentlig vil gøre. Når ankenævnet frem til samme afgørelse som Erhvervsstyrelsen, vil WoCos nuværende bestyrelse formentlig anlægge retssag mod Michael Metz Mørch med krav om at få de 21. mio. kroner.