Revisorer vil bryde advokaters konkursmonopol

Revisorerne går efter milliardmarkedet for konkursboer, hvor advokaterne dominerer og kun sjældent efterlader penge til kreditorerne. Konkursloven står ikke i vejen.

Foto: Christian Als.
Læs mere
Fold sammen

Revisorerne har udset sig en attraktiv plet i advokaternes solbeskinnede baghave, hvor de vil konkurrere direkte med advokatkontorerne. Det drejer sig om det lukrative marked for konkursbehandling, der i dag er helt domineret af advokatbranchen og sidste år oversteg en milliard kr. i omsætning.

I Danmark er det altid en advokat, der udpeges til kurator, når en virksomhed går konkurs, og boet skal afvikles. Hvis ikke kreditorerne selv vælger en kurator, har landets skifteretter en fast liste af såkaldte medhjælpere, som retten udpeger til kuratorer. Disse medhjælpere er alle advokater.

Men kunne det ikke lige så godt være en revisor, som blev udpeget til kurator, spørger revisorerne, som henviser til, at politikerne gerne vil have mere konkurrence i advokatbranchen.

»Når regeringen ønsker øget konkurrence og effektivitet på advokatmarkedet, kunne det være naturligt at overveje en liberalisering, så også revisorerne kan fungere som kuratorer. Konkursloven siger ikke noget om, at kurator skal være advokat, men sådan er praksis. Men mange af de opgaver, der ligger i en bobehandling, er kernekompetencer for en revisor, eksempelvis værdiansættelse af aktiver, så det er ikke naturgivent, at det skal være advokater, der løfter de her opgaver,« siger Charlotte Jepsen, adm. direktør i FSR – danske revisorer.

Advokaternes honorarer har senest været i fokus i konkursboet Sandgården, hvor en kreditor, tidligere juridisk direktør i den krakkede ejendomskoncern Sandgården, advokat Torben Lyst klagede til skifteretten over det honorar på 35 mio. kr., som topadvokaterne Pernille Bigaard fra Plesner og Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten havde udskrevet for bobehandlingen.

Sagen har vakt opsigt i kuratorkredsen, fordi den endte med, at skifteretten skar fem mio. kr. af advokaternes salær. Hvis det ikke var sket, havde advokaterne tømt boet for midler. Samtidig viser en nylig opgørelse, som DR har lavet, at det kun er i ti pct. af konkursboerne, at der er noget tilbage til kreditorerne. Den slags er vand på revisorernes mølle.