Revisorer klar til røntgenfoto af skatterådgivning: »Vores skatterådgivning skal kunne tåle at se dagens lys«

Revisorer skal i deres skatterådgivning ikke kun efterleve lovens bogstav, men også lovens ånd. Det skal otte nye skatteetiske anbefalinger fra revisorforeningen FSR sikre. Skatteminister Morten Bødskov (S) ser positivt på udspillet fra FSR. »Den udfordring, vi står over for, med aggressiv skatteplanlægning kræver en klar ny kurs fra den samlede rådgiverbranche,« siger ministeren.

I revisorernes brancheforenings otte nye skatteetiske anbefalinger står blandt andet, at »rådgiver aldrig kan medvirke til, at Danmark eller andre lande unddrages den korrekte skat«. »Dermed sætter vi faktisk en rimelig markant hegnspæl for skatterådgivningen,« siger Charlotte Jepsen, administrerende direktør i FSR – danske revisorer. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Fra i dag skal revisorer under brancheforeningen FSR – danske revisorer ikke kun orientere sig efter skattelovenes ord, men også deres ånd. Det skal otte skatteetiske retningslinjer sikre, og dem skal revisorerne have i baghovedet, når de rådgiver kunder om skat.

De skatteetiske anbefalinger fra FSR skal styrke tilliden til revisorbranchen og dens skatterådgivning og handler i bund og grund om, at den skatterådgivning, som ansatte i FSRs medlemsvirksomheder yder, skal kunne tåle dagens lys, lyder det fra FSR.

»Den første anbefaling lyder, at rådgiver aldrig kan medvirke til, at Danmark eller andre lande unddrages den korrekte skat. Dermed sætter vi faktisk en rimelig markant hegnspæl for skatterådgivningen. Vores ønske er, at skatteborgere og myndigheder skal have tillid til, at den skatterådgivning, som vores medlemmer yder, lever op til høje etiske standarder,« siger Charlotte Jepsen, administrerende direktør i FSR.

Skatteminister Morten Bødskov (S) tager positivt imod udspillet fra FSR.

»Jeg vil gerne kvittere for de skatteetiske anbefalinger, som FSR kommer med. Jeg synes, at det er godt, at de går ind i debatten. Den udfordring, vi står over for, med aggressiv skatteplanlægning kræver en klar ny kurs fra den samlede rådgiverbranche,« skriver Morten Bødskov i en mail til Berlingske.

Med de skatteetiske retningslinjer pålægger revisorerne sig selv et ekstra lag krav i forhold til både hvidvaskreglerne og den nye lovgivning, der er på vej til revisorer, advokater og andre skatterådgivere, om at indberette potentielt aggressive skattekonstruktioner til skattemyndighederne, som Berlingske omtalte onsdag.

»Anbefalingerne skal selvfølgelig også ses i sammenhæng med, at der samfundsmæssigt er et øget fokus på ordentlighed og regelefterlevelse. I dag er det ikke nok bare at leve op til lovens bogstav – man skal også følge lovens ånd,« siger Charlotte Jepsen.

Mistillid til skatterådgivere

En stribe sager om skattesnyd og skatteunddragelse – Panama Papers, LuxLeaks, Moldova-sagen, hvidvaskskandaler og udbyttesagen – har øget presset på og mistilliden til skatterådgivere, og netop derfor er det ifølge FSR-direktøren vigtigt, at skatterådgiverne lægger sig i selen for at skabe tillid.

»Der er ingen tvivl om, at der er en vis omdømmemæssig risiko forbundet med skatterådgivning, som desværre har fået et dårligt ry på grund af de mange sager om skattely og systematisk skatteunddragelse. Derfor handler de her skatteetiske anbefalinger om, at den skatterådgivning, som revisorbranchens skatterådgivere leverer, skal kunne tåle at se dagens lys,« siger Charlotte Jepsen.

Morten Bødskov (S), skatteminister

»Den udfordring, vi står overfor med aggressiv skatteplanlægning, kræver en klar ny kurs fra den samlede rådgiverbranche«


Skatteetiske anbefalinger er i sagens natur soft law, og dermed er det ikke muligt for FSR at sanktionere rådgivning, der går imod anbefalingerne. Men FSR håber stadig at vinde opbakning til sin idé om et offentligt skatterådgivernævn, der omfatter alle skatterådgivere. Nævnet skal kunne udstede bøder for skatterådgivning, der ikke kan straffes, men som udnytter huller i lovgivningen eller bruger kunstige arrangementer for at nedbringe skattebetalingen.

»Vores ambition er, at de her etiske anbefalinger på sigt kommer til at udgøre grundlaget for et fælles skatterådgivernævn, som omfatter alle skatterådgivere – både revisorer, advokater, banker og selvstændige skatterådgivere,« siger Charlotte Jepsen.

Minister vil drøfte skatterådgivernævn

Skatteminister Morten Bødskov er parat til at drøfte FSRs idé om et skatterådgivernævn.

»Jeg har et møde med FSR her i starten af oktober, hvor jeg ser frem til at drøfte anbefalingerne samt konsekvenserne ved ikke at overholde dem og ideen om et skatterådgivernævn nærmere,« skriver Morten Bødskov i en mail til Berlingske.

Regeringen har i sit forståelsespapir forpligtet sig til at styrke indsatsen mod skattely og skattespekulation, og Morten Bødskov har erklæret sig parat til at stille strengere krav til skatterådgivere. Det gjorde han onsdag i Berlingske, da han fortalte, at advokater alligevel ikke skal undtages fra indberetningspligt om aggressive skattekonstruktioner i ny lov.

»Det er på tide, at vi begynder at stille strengere krav til skatterådgiverne, da historien har vist, at det desværre er en branche, hvor brodne kar findes,« lød det fra Bødskov.

I et nyt magasin om skat, Taxo, som Karnov og FSR sender på gaden torsdag, erklærer Bødskov sig rystet over, at der er rådgivere, der har gjort det til en forretning at udfordre hvert et komma i lovgivningen og medvirke til skattesnyd og skatteunddragelse i sager som Panama Papers, hvidvaskskandaler og udbyttesagen.

»Nogle af de her grupper (forskellige skatterådgivere, red.) skal se sig selv i spejlet og spørge, om de rent faktisk mener, at det, de har været medvirkende til, er en rigtig forvaltning af deres erhverv,« siger Bødskov.

De nye skatteetiske anbefalinger fra FSR går et skridt videre i forhold til de anbefalinger for grænseoverskridende skatteunddragelse, som Skatteministeriet og flere brancher, heriblandt revisorer og advokater, stod bag i 2014. Revisorernes skatteetiske anbefalinger dækker ikke kun grænseoverskridende skatterådgivning, men også national skatterådgivning.