Rentero og ingen slinger i valsen fra Federal Reserve

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, holdt kortene tæt til kroppen, da banken onsdag efter et møde helt som ventet meddelte, at renten holdes i ro.

Formand for den amerikanske centralbank, Janet Yellen. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB

Forklaringen på den uændrede rente fra Federal Reserve er, at væksten i den amerikanske økonomi er stilnet - trods et styrket arbejdsmarked.

Analytikere over en bred kam havde forudsagt, at banken ville lade renten stå på det aktuelt meget lave niveau på 0,25-0,50 pct.

Men det var ventet i spænding, om banken ville komme med udmeldinger på, hvornår der eventuelt kunne komme en rentestigning.

Centralbanken havde ikke det mindste hint til en dato for en ændring, men i sluterklæringen indikeredes det, at FOMC, som er den pengepolitiske komites daglige navn, forbliver positive over for fundamentet for den amerikanske vækst, mens de er mindre bekymrede - men ikke helt beroliget - om risiciene fra den globale økonomiske opbremsning og turbulensen på de finansielle markeder.

Og uden en pressekonference i forlængelse af FOMC-mødet, er det op til investorer og analytikere at evaluere sprogbruget i sluterklæringen.

»Der er sket en opbremsning af væksten i det private forbrug, selv om indkomsterne er steget solidt. Forbrugertilliden er fortsat høj«, fremgik af erklæringen fra centralbanken.

»De kunne have været meget mere aggressive og signaleret, at en renteforhøjelse i juni var sandsynligt, men det gjorde de ikke. I stedet har de bevidst valgt ikke at trække markedets forventninger rundt i manegen«, siger cheføkonom Dean Maki fra Point72 Asset Management i Connecticut til Bloomberg News.

Den amerikanske inflationen er fortsat betydeligt under målet på to procent, hvilket blandt andet skyldes dykket i energipriserne, mens væksten i første kvartal, som bliver offentliggjort senere torsdag.