Renter skraber bunden

Renterne har ramt bunden og endda brudt igennem den, så de i mange tilfælde er under nul på både ind- og udlån. Ifølge bankportalen Mybanker tilbyder kun to af de mest generøse banker i øjeblikket en indlånsrente på 1 pct. mod at binde pengene i to og tre år i henholdsvis Santander Bank og Ikano Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUSANA VERA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renterne har ramt bunden og endda brudt igennem den, så de i mange tilfælde er under nul på både ind- og udlån. Ifølge bankportalen Mybanker tilbyder kun to af de mest generøse banker i øjeblikket en indlånsrente på 1 pct. mod at binde pengene i to og tre år i henholdsvis Santander Bank og Ikano Bank. Uden binding vil Santander Bank holde inflationen på afstand med en opsparingsrente på 0,8 pct., men blandt de traditionelle banker sniger Alm. Brand sig som den højestbydende op på 0,25 pct. for pluskunder.

Renter på lån er mere flydende, og de billigste forbrugslån begyndet ved en rente på 4,83 pct., som dog giver en årlig omkostning i procent, ÅOP, på 8,2 hos både Privatlån Plus og Santander Bank, når alt regnes med. Banklån med sikkerhed i en bolig begynder ved en ÅOP på 5,6 pct. i Alm. Brand Bank, og andelslån koster fra 3,9 pct. i ÅOP for helkunder i Sydbank.

Realkreditlån med variabel rente har gennem længere tid flirtet med negative renter, som dog bliver svagt positive på ca. 0,25 pct, når omkostningerne regnes med. Kun to af realkreditinstitutterne vil udstede lån med negativ rente, og det medfører også den barokke situation, at boligejere med friværdi kan tjene i omegnen af en halv pct. ved at belåne boligen og sætte dem ind på en bankkonto med den højeste rente - dog fraregnet rentefradrag og skat på renteafkast.