Rentehop på trapperne i USA

De nye jobtal fra USA var lidt af en skuffelse, men der er fortsat så meget fremdrift i den store amerikanske økonomi, at den amerikanske centralbank med meget stor sandsynlighed sætter renten op inden årets udgang. Det er alene et spørgsmål om, hvorvidt det vil ske til september eller senere på året.

Den amerikanske nulrentepolitik ventes at synge på sidste vers i denne omgang. Inden årets udgang regner eksperter med, at den amerikanske centralbanks chef, Janet Yellen, vil hæve renten, så nu går bekymringen på, hvordan aktiekurserne vil reagere. Arkivfoto: Alex Wong/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev skabt lidt færre nye job i USA end ventet i august. Fremgangen var kun på 173.000, så der nu er tæt ved 142 millioner i beskæftigelse i USA. Det var mindre end ventet, men til gengæld blev væksten i beskæftigelsen for de tidligere måneder justeret lidt op. Arbejdsløsheden faldt også til 5,1 procent af arbejdsstyrken, hvilket var et lidt større fald end ventet og den laveste ledighed siden april 2008.

Dermed er der stadig udsigt til, at den amerikanske centralbank med Janet Yellen i spidsen inden årets udgang sætter renten op for første gang siden sommeren 2006.

Spørgsmålet er alene, om det vil ske den 17. september eller først til oktober eller december. De finansielle markeder anser det for sandsynligt, at renten bliver sat op den 17. september til 26 procent. Det er betydeligt mindre end den sandsynlighed på 38 procent, som var gældende for kun få uger siden, før de nye jobtal blev udsendt, og før der var uro om, hvordan væksten udvikler sig i Kina. Omvendt er der flere end før, som nu venter en renteforhøjelse til oktober eller december.

Jeffrey Lacker, der er formand for Federal Reserves afdeling i Richmond i delstaten Virginia, udtalte da også, at det snart er på tide at afslutte den nulrentepolitik, som USA har ført lige siden december 2008.

»Arbejdsløsheden er reduceret til samme niveau, som før krisen startede, og inflationen er på vej op mod de to procent, der er målet for Federal Reserve,« udtalte han.

Han tilføjede, at alt ikke er perfekt i amerikansk økonomi, og at meget stadig kan blive bedre.

»Men tiden er kommet til at bringe pengepolitikken tilbage på et mere normalt niveau, eftersom der trods alt er sket meget store og tydelige forbedringer i amerikansk økonomi,« sagde Jeffrey Lacker, der går for at være et af de mere moderate medlemmer af USAs rentekomité.

Gennem hele 2014 blev der i snit skabt 260.000 nye job om måneden. I år har farten indtil videre været nede på 211.000 job per måned, hvilket august så lå en del under. Men august er altid en måned med store udsving på grund af sommerferien. Det er faktisk nærmest en fast tradition, at de første tal for august revideres betydeligt op. Over de seneste fire år er tallene fra august i snit blevet justeret op med så meget som 79.000, viser en opgørelse fra Goldman Sachs. Skulle det gentage sig i år, vil fremgangen komme helt op på 252.000, hvilket vil være langt bedre end den fremgang på 218.000, som de fleste økonomer havde ventet.

Timelønningerne i USA steg da også mere end ventet i august og med 2,2 procent i forhold til året før. Det er endnu et tegn på, at arbejdsmarkedet i USA er i klar bedring.

Selv om der er skabt færre job end forventet i august, er det for tidligt at konkludere, at amerikansk økonomi er bremset op, vurderer cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank.

»De fleste indikatorer for amerikansk økonomi tyder stadig på en pæn økonomisk vækst. Så vi venter stadig, at den amerikanske centralbank sætter renten op inden længe, efter at renten har ligget tæt på nul procent siden slutningen af 2008,« siger Jacob Graven.

Dermed lakker en epoke med nulrentepolitik i USA mod enden. Danmark kan der-imod se frem til flere år endnu med en kort rente tæt på nul. Det skyldes, at den korte danske rente i Danmark især styres af udviklingen i kronekursen og Den Europæiske Centralbank (ECB), der vil holde renten tæt på nul procent længe endnu. ECBs præsident, Mario Draghi, annoncerede faktisk torsdag i denne uge, at de snarere er i gang med at lempe end at stramme deres pengepolitik. ECB køber for tiden obligationer og andre værdipapirer op for 60 milliarder euro om måneden, og det planlægger de at fortsætte med mindst frem til og med september 2016. Så det er først et godt stykke tid inde i 2017, at det tidligst og muligvis kan komme på tale at hæve renten i Europa.

Væksten i USA er da også oppe i et helt andet gear end i Europa. I andet kvartal steg brutto- nationalproduktet 0,6 procent i USA i forhold til kvartalet før, hvilket er præcis dobbelt så meget som i de 19 eurolande. Men i tredje kvartal ventes væksten i USA at blive endnu stærkere, så afstanden til Europa øges.

Mange frygter, at de kommende stigninger i renten i USA kan føre til store fald på aktiemarkedet. Men Federal Reserve har klart signaleret, at renten vil blive hævet meget gradvist og yderst forsigtig, og sandsynligvis kun med 0,25 procentpoint hvert halve år. Så det er ikke nogen hurtig optur, der er udsigt til. Det sidste som centralbanken i USA ønsker er da også at slå bunden ud af aktie- og boligmarkedet nu, hvor der endelig og efter flere års yderst hårdt arbejde er en mere sikker fremgang at spore.