Renteforhøjelse fra Nationalbanken kan være lige på trapperne

Det vurderer chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit og henviser til, at den daglige opgørelse af Nationalbankens nettostilling har vist en valutaudstrømning i september foreløbigt på ca. 40 mia. kr.

Nykredit fastholder forventningen om, at Nationalbanken kommer med den første renteforhøjelse i oktober. Stramer vurderer godt, at boligmarkedet og dansk økonomi vil kunne modstå stigende renter Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Det trækker nu for alvor op til en selvstændig renteforhøjelse fra Nationalbanken. Det vurderer chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit og henviser til, at den daglige opgørelse af Nationalbankens nettostilling har vist en valutaudstrømning i september foreløbigt på ca. 40 mia. kr.

- Det betyder, at vi nu forventer en samlet valutaudstrømning på over 50 mia. kr. for hele september. Dermed nærmer vi os også hastigt det niveau på ca. 450-500 mia. kr., som valutareserven havde, før Nationalbanken i stor stil købte valuta i forbindelse med forsvaret af kronen i starten af året, skriver Tore Stramer i en kommentar.

Det helt store spørgsmål er dog, hvornår Nationalbanken igen er komfortabel med niveauet for valutareserven. Nykredits bud er, at man søger tilbage på det stabile niveau på omkring 450 mia. kr., som var gældende igennem 2014

- Det niveau vil man med den nuværende hastighed i valutaudstrømningen nå i løbet af oktober. Vi kommer dog ikke uden om, at risikoen er stor i øjeblikket, og at Nationalbanken meget vel kan reagere overraskende hurtigt med en snarlig renteforhøjelse oven på de seneste dages acceleration i valutaudstrømningen, skriver Tore Stramer.

Nykredit fastholder dog forventningen om, at Nationalbanken kommer med den første renteforhøjelse i oktober. Stramer vurderer godt, at boligmarkedet og dansk økonomi vil kunne modstå stigende renter

- Selv om rentepilen nu igen peger opad, er det værd at holde fast i, at renteniveauet fortsat er meget lavt, og at renterne kun kommer til at stige langsomt. Det betyder også, at hverken boligmarkedet eller opsvinget vil blive rystet af de stigende renter. Tværtimod bør rentestigningen ses som en del af en normalisering efter en historisk krise, der nu er blevet afløst at et svagt økonomisk opsving såvel herhjemme som i resten af Europa. Det er uden tvivl positivt, vurderer chefanalytikeren.