Rentefest for fuld drøn

Læs mere
Fold sammen
Den gyldne tid med rekordlave renter er langt fra forbi endnu. Alt tyder på, at næste år vil byde på et nyt lavpunkt for renterne på de populære, men usikre rentetilpasningslån.

Nykredit er som det første selskab startet med at refinansiere sine lån, og de øvrige selskaber føler trop i løbet af december. Når alle auktionerne er sluttet kort før jul, spår realkreditselskaberne, at de danske virksomheder og boligejere har fået en mindre julegave i form af en rente på omkring 2,45 pct.

Det er en besparelse på lige under 0,20 pct. i forhold til auktionerne i 2003, og det vil i givet fald være tredje gang i træk, at ydelsen falder for rentetilpasningslånene.

- Med det renteniveau vi har i dag, ser det ud til, at vi slår alle tiders rekorder igen. Kontantlånsrenten vil komme under 2,50 pct., og det er mindre end halvdelen af, hvad renten var i 2001. Det er bestemt ikke normalt, at man over så kort tid oplever en halvering, og der er pæne besparelser at hente også for erhvervskunderne, siger cheføkonom i Realkredit Danmark Sune W. Mortensen.

- Målt i kroner og øre er der nok ikke helt så meget at hente til næste år i forhold til i år, men den lave rente mindsker virksomhedernes træk på deres likviditet, siger Sune W. Mortensen.

Tæt på rentebunden

Ved Nykredits auktion fredag endte renten på 2,46 pct. Cheføkonom John Madsen understreger, at det der kan ske meget endnu inden refinansieringen slutter i midten af december. Men forventningerne er store. Når blikket vendes fremad tyder meget samtidig på, at de ventede rentestigninger i 2005 langsomt begynder at fortone sig i horisonten.

- Vores bud er, at vi ikke får nogen renteforhøjelser til næste år. Boligejere og virksomheder skal være forberedt på, at rentefesten ikke fortsætter i det uendelige, men muligheden for uændret rente hele året er begyndt at snige sig ind på dagsordenen, siger John Madsen.

Tidligere regnede økonomerne med, at Den Europæiske Centralbank, ECB, ville sætte sin rente op med 0,25 pct. første gang til marts næste år. Nu regner Nykredit først med, at en rentestigning kommer til juni, mens Realkredit Danmark mener, at det først bliver til august.

- Men med de seneste udtalelser fra ECB er forventningerne om en renteforhøjelse noget mere tåget end tidligere. Problemet for ECB er, at den lave dollar og høje oliepris har svækket den europæiske økonomi, men der er ingen tvivl om, at vi er utrolig tæt på rentebunden, siger John Madsen.

Mens BRFkredit tror på, at renten på tilpasningslånene med mellem 0,50 pct. og 0,75 pct. inden for det næste år. Det vil ske i et moderat tempo, lyder forventningen fra BRF.

Cheføkonom hos BRF Jens Christian Nielsen indrømmer dog, at prognosen er forbundet med usikkerhed.

- Der findes ikke noget sikkert svar på, hvordan renten udvikler sig. Vi er nok blevet overrasket over, at renterne fortsat er på et historisk lavt punkt. Men det er vanskeligt at se, at det er holdbart med en høj global vækst og gigantiske underskud på statsfinanserne i de største økonomier på den her klode, siger Jens Christian Nielsen.