Renoveringspulje spild af penge

De fleste boligejere, som har fået tilskud gennem renoveringspuljen, ville have renoveret uden puljepengene.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Over halvdelen af de 1,5 milliarder kroner, som regeringen har givet bort til boligejere i renoveringspuljen, kan være de rene penge ud ad vinduet. Mere end hver anden tilskudsmodtager – nemlig 55 procent – ville selv have betalt for at få nye køkkener, malet vinduer eller fået nyt tag, også selv om de ikke havde fået puljepenge til det.

Det viser en undersøgelse fra Analyse Danmark for Ugebrevet A4.

Knap hver fjerede ville kun have gennemført deres projekter delvist uden puljemidlerne og kun 15 procent ville helt have undladt at gennemføre boligforbedringerne uden de ekstra penge.
Puljen har derfor skabt langt færre nye jobs – kun 2.500 - end de ventede 4.000.

Hos de radikale, der som det eneste parti undlod at stemme om renoveringspuljen, da den blev vedtaget i foråret af samtlige af Folketingets øvrige partier, finder man, at puljen har været spild af penge.

- Den milliard kan bruges mere målrettet til investeringer i offentlige bygninger og energirenovering. At give tilskud til noget, som folk ville have gjort alligevel, det er altså Ebberød Bank. Man må jo tage sig til hovedet over, at erhvervsministeren og Erhvervsministeriet ikke var i stand til at forudse det her, siger de radikales finansordfører Morten Østergaard til Ugebrevet A4.

I Venstre erkender erhvervsordfører Jacob Jensen, at puljen ikke har levet op til forventningerne.

- Men det var den metode, vi valgte på det tidspunkt, hvor man skulle have en effekt og undgå den allerværste krise, siger Jacob Jensen til ugebrevet.

Skal en ny renoveringspulje komme på tale, skal politikerne lære af de fejl, der har fulgt med den første, lyder det fra Socialdemokraterne.

- Undersøgelsens resultater bekræfter mig i, at man skal målrette sådan en pulje til ting, man ved, vil øge aktiviteterne. Og det, der vil sætte ekstra gang i håndværkerne, er energibesparende projekter. Ikke de normale vedligeholdelsesopgaver, siger partiets boligordfører Thomas Jensen til ugebrevet.

- ulha