Rengøringsdirektør: »Danskerne vil ikke gøre rent«

Kibista Kvalitetsrengøring i Aalborg ansætter udelukkende udlændinge, for det duer ikke med danskere: »Danskerne får for meget offentlig støtte, og de vil ikke tage job med natarbejde og skiftende arbejdstider,« siger indehaveren, Tomas Kibisa, som selv kom til Danmark fra Litauen for otte år siden. 3F kalder Kibistas lønningsmetoder for kreative.

Tomas Kibisa forrest er en driftig herre og har for nyligt åbnet to sundhedscafeer udover rengøringsfirmaet Kibista Kvalitetsrengøring. Foto: Cathrine Ertmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden Tomas Kibisa kom til Aalborg fra Litauen som studerende for otte år siden, har han banket et rengøringsfirma med 36 ansatte op, som gør rent hos private og i erhvervsvirksomheder. Kibisa er en foretagsom entreprenør, som for nylig også har etableret to sundhedscaféer ved navn Vitamin Bar.

Samtlige ansatte er udlændinge fra Litauen, som han selv, eller Rumænien, Bulgarien og Afrika. Danskere kan han ikke bruge.

»Danskere kan ikke klare det samme arbejde, som vi kan. Måske kan nogle af de unge, men de får så meget offentlig støtte, så det er meget enkelt: »Danskerne vil ikke have den slags job,« siger Tomas Kibisa.

»Vi har haft danskere ansat, og de kan ikke gøre rent. Jo. måske kan de godt, men de vil ikke, fordi arbejdet er hårdt. Man skal arbejde om natten, og arbejdstiderne er skiftende. Det er svært at sige, hvornår man er færdig. Jobbet skal bare gøres. Man kan jo ikke bare gøre rent en times tid og så gå,« siger Tomas Kibisa, som siger, at han ikke kan stole på danskerne:

»Pludselig forlader de jobbet. De kender alle reglerne og spiller smarte. Man ved aldrig, hvornår de ændrer adfærd og siger, at de ikke vil arbejde.«

Mange af de ansatte hos Kibisa er studerende, som selv kommer og søger job hos Kibista: »De vil gerne overleve, de har ikke de samme støttemuligheder som danskerne. Jeg kom selv til Aalborg som ganske ung for at studere hos University College Nordjylland, hvor jeg læste finance management og marketing management. Jeg arbejdede meget hårdt til 30 kroner i timen, samtidig med at jeg studerede. Det var meget, meget hårdt, men jeg klagede aldrig, fordi det var bare, hvad jeg var nødt til.«

Kibista Kvalitetsrengøring har ikke overenskomst med fagforeningen 3F: »Hvis vi havde det, ville vi hurtigt lukke. Danskerne vil ikke betale for rengøring, og hvis man har overenskomst med 3F, så skal man betale de ansatte 120 kr. i timen plus pension og andet og når hurtig op på 220 kr. Ingen virksomheder vil betale 220 kr. pr. time for at få gjort rent. Jeg ansætter folk lidt billigere til mellem 100 og 115 kr. i timen og betaler også pension og forsikring. Det er lovligt hele vejen rundt,« siger Tomas Kibisa.

Den lokale afdeling af 3F er ikke begejstret for Kibista og har et par personalesager med firmaet. Ifølge faglig sekretær Martin Nielsen benytter Kibista sig af »kreative aflønningsmetoder«, hvor selskabet laver fine kontrakter med de ansatte om løn og arbejdstider.

»Virkeligheden er så, at de ansatte arbejder meget mere uden at blive betalt for det. Ellers kan det ikke løbe rundt for Kibista Kvalitetsrengøring,« siger Martin Nielsen. Det afviser Tomas Kibisa, som bekræfter, at han har haft to personalesager i forbindelse med fratrådte medarbejdere.

Ifølge en stribe videoer på Kibistas hjemmeside er kunderne derimod yderst tilfredse. Det gælder Martin Grønning, som er manager på natklubben Benediktes, som siger: »Vi er rigtig tilfredse, Kibista yder en god service.«

Samme melding kommer fra Niels Gulbjerg, som er erhvervsmægler hos Nybolig Erhverv: »Vi har brugt Kibista og har henvist flere kunder til firmaet. De yder god kvalitet og service, og vi kan varmt anbefale dem,« siger han på videoen.

Tilsvarende udtalelser kommer fra Rune Christensen, som er medejer af Aalborg-restauranten Restaurant Sans: »Vi har brugt Kibista i to år, og er yderst tilfredse. De er superpålidelige og altid klar til at give en ekstra hånd,« siger han.