Rekordtørke sender fødevarepriser til tops

Afgrøder i massevis er allerede gået tabt eller er i panik blevet høstet for tidligt efter en massiv tørke i USA. Den ser ud til ikke at være slut endnu, og det sender fødevarepriserne i vejret.

 Meteorologer har advaret om, at tørken i det amerikanske område, hvor der dyrkes majs og sojabønner, vil vare ved i de næste to uger. rikk Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske landmænd river sig lige nu i håret af frustration, når de i øjeblikket kigger ud over markerne. Den amerikanske landbrugsminister Tom Vilsacks frustration er også tydelig.

Det store landbrugsland står lige nu midt i den værste tørke i generationer. Det er faktisk ikke set værre siden 1956, og noget tyder på, at udsigterne for den kommende tid fortsat er knastørre. Det afspejler sig nu også på fødevarepriserne.

Det er særligt majsafgrøderne, der er ramt af tørken, og det har ført til en prisstigning på 21,46 pct. i år. Priserne på hvede og sojabønner er også ramt med stigninger på indtil videre henholdsvis 41,9 pct. og 39,57 pct. i år.

Over halvdelen af USA oplever tørken, og landbrugsstaterne Iowa, Nebraska, Indiana, Ohio og Illinois er hårdest ramt. Ifølge amerikanske meteorologer fortsætter det tørre vejr mindst to uger endnu. Det har fået landmænd til at høste for tidligt i panik og samtidig være nødsaget til at kassere en stor portion af afgrøderne.

»Der er virkelig tale om en krise. Jeg tror aldrig, vi har oplevet noget lignende i min levetid,« siger Illinois’ guvernør, Pat Quinn, til New York Times, efter han var på rundrejse blandt hærgede marker i statens landdistrikter.

Opgivende minister

»Jeg falder i de her dage på knæ og beder en ekstra bøn hver dag. Hvis jeg havde en regnbøn eller en regndans, som jeg kunne lave, ville jeg gøre det,« siger han ifølge The Telegraph.

Den øgede efterspørgsel på biobrændstof banker også priserne i vejret i forhold til den seneste store fødevarekrise i 2008, der skabte sult og optøjer i en lang række af verdens lande.

»Den giftige kombination af hedebølge i USA, der begrænser majshøsten, og den umættelige globale appetit på biobrændstof sender priserne på basale fødevarer yderligere op,« siger Ruth Kelly, der er fødevarerådgiver i den velgørende organisation Oxfam til The Guardian.

88 pct. af landets majsmarker og 87 pct. af sojaafgrøderne ligger nu i tørkeramte områder, hvilket er ti pct. højere end ugen før. Det fik i sidste uge de amerikanske myndigheder til at skrue forventningerne til årets høst ned fra 14,8 mia. til 12,9 mia. bushel, der er måleenheden for afgrøder. Når afgrøderne bliver dyrere, følger priserne på kød og mælkeprodukter som regel også efter.

Det har fået politikere og analytikere til for alvor at frygte en ny fødevarekrise, som den man så i 2007 og 2008. Et lyspunkt i forhold til fødevarekrisen i 2008 er dog, at priserne på ris ikke er ramt og faktisk ligger hele 40 pct. lavere end under den seneste krise.

Det får FNs fødevareprogram, WFP, til fortsat at have forhåbninger om, at en krise kan afværges.

»Problemerne består i den her omgang først og fremmest af et fald i høsten af majs, der er en vigtig afgrøde, men ikke en basisfødevare på samme måde som ris eller korn. Der er stadig håb,« siger seniorøkonom for afgrøder hos WFP, Abdolreza Abbassian, til The Guardian.