Rekordstort overskud på betalingsbalancen

Betalingsbalancen nåede i oktober nye højder med et overskud på 18,4 milliarder kr. Det var pænt højere, end økonomerne havde ventet, og skyldes primært en stærk handelsbalance, der med et overskud på ni milliarder kr. var det højeste siden marts 2010.

Betalingsbalancen nåede i oktober nye højder med et overskud på 18,4 milliarder kr. Det var pænt højere, end økonomerne havde ventet, og skyldes primært en stærk handelsbalance, der med et overskud på ni milliarder kr. var det højeste siden marts 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Den danske betalingsbalance i oktober viste et overskud på 18,4 milliarder kr. Det var 4,4 milliarder mere, end økonomerne havde forudset, og det er ny rekord.

Overskuddet på betalingsbalancen var 3,4 milliarder højere end i september og 6,6 milliarder større end i oktober sidste år. Bag stigningen fra sidste måned ligger især et øget overskud på varehandlen med udlandet.

Den samlede eksport steg i oktober med 2,6 procent, mens importen faldt 2,5 pct. Dermed udgjorde handelsoverskuddet i oktober 9,0 milliarder kroner, hvilket er det største overskud i en enkelt måned siden marts 2010. Økonomerne havde ventet et handelsoverskud i oktober på kun 6 milliarder kroner.

Økonomerne hæfter sig blandt andet ved de danske eksportvirksomheders succes på de nære markeder samt i USA.

»Nok mest iøjnefaldende er, at eksporten til Tyskland er steget med hele 7,8 pct. over de seneste tre måneder. Det må siges at være en positiv udvikling. Ikke mindst med tanke på, at det er den ellers hårdt prøvede vindmøllebranche, der har øget eksporten til Tyskland. Dertil kommer, at eksporten til Sverige og USA ligeledes er øget pænt med henholdsvis 9 pct. og 19,7 pct. over de seneste tre måneder. Det viser med al tydelighed, at de danske eksportvirksomheder i øjeblikket får gavn af den positive økonomiske udvikling, vi især ser i Tyskland, Sverige og USA,« skriver chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit Markets i en kommentar til dagen tal.

Cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea bemærker, at tallene også er godt nyt for de danske boligejere

»Det store overskud på betalingsbalancen er rigtigt godt for Danmark, fordi det er med til at manifestere positionen som sikker havn på de finansielle markeder og – og dermed i sidste ende fastholde de nuværende ekstremt lave renter, der er en vigtig byggesten til fremtidig vækst og som holder hånden under det fortsat skrøbelige boligmarked,« skriver Helge Pedersen i sin kommentar.