Rekordstort fald i danske virksomheders salg

Danske virksomheders salg faldt med rekordstore 4 procent, eller 11,3 milliarder kr., fra oktober til november, på grund af en bredt baseret salgsnedgang, viser tal fra Danmarks Statistik (Opdateret 10.22)

Foto: Scanpix
Cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken betegner tallene som et "totalt sammenbrud".

"Det er tydeligt at både den indenlandske og den internationale opbremsning i den økonomiske aktivitet, har sat nogle meget grimme spor i det danske erhvervsliv. Salget til danske under faldt med 3,6 procent i november i forhold til oktober, mens salget til udlandet faldt med 5,1 proccent. Hårdest ramt er industrien, hvor salget er faldet med 7 procent fra oktober til november. Men der er også tydelige tegn på at både turisme, samt danskernes lyst til at gå på restaurant og købe ind, er bremset op," bemærker Jes Asmussen.

Nedgang vil betyde markant stigende arbejdsløshed
"De meget svage salgstal for november indikerer med al ønskelig tydelighed, at dansk erhvervsliv er berettiget i den pessimisme som vi i øjeblikket ser fra den front. Det kedelige er så bare, at denne udvikling helt sikkert vil udmønte sig i flere fyringsrunder, og en opbremsning i investeringerne, som vil lægge en yderligere dæmper på den økonomiske vækst. Så vi befinder os i en negativ spiral, hvor tingene accelererer i nedadgående retning," fortsætter Handelsbankens Jes Asmussen, der vurderer at dansk økonomi kan skrumpe med 2 procent i år, og at arbejdsløsheden vil blive fordoblet til over 100.000 personer i år, og kan ende på mellem 150.000 og 200.000 i 2010.