Rekordstor indvandring til Danmark

Udlændinge strømmer til Danmark i et hidtil uset omfang. For nylig foreslog en gruppe unge Venstrefolk, at der skulle være fri indvandring til Danmark som i slutningen af 1960'erne, men indvandringen ligger allerede nu på et langt højere niveau, end da store grupper af gæstearbejdere indvandrede fra Tyrkiet, Pakistan og Jugoslavien.

Det fremgår af en opgørelse over ind- og udvandringen i Danmark siden 1960, som Danmarks førende demograf, lektor Hans Oluf Hansen fra Københavns Universitet, har foretaget for Kristeligt Dagblad.

Da politikerne i 1973 indførte det såkaldte indvandrerstop, indvandrede mellem 30.000 og 40.000 hvert år, men nu svinger tallet mellem 50.000 og 60.000 indvandrere årligt, og det stiger stadig.

Det er en indvandring, som er meget anderledes, end den der har givet store politiske dønninger de seneste ti år. De nye indvandrere kommer for at arbejde eller studere og har sjældent deres familier med. Det er næsten som i begyndelsen af 1970'erne, hvor gæstearbejderne også kom for at afhælpe manglen på arbejdskraft.

1980'erne og 1990'erne blev derimod i højere grad præget af flygtninge og familiesammenføringer til udlændinge, som boede her i forvejen. De seneste syv år er indvandringen af de sidstnævnte grupper blevet meget mindre, men til gengæld er antallet af studerende og erhvervsaktive fra vore nabolande og de tidligere østlande nærmest eksploderet.

I 2006 kom over 28.000 personer til landet herfra, og i de første fire måneder af 2007 var det over 12.000. Det fremgår af de nyeste tal fra Udlændingeservice, som også viser, at flere end 11.000 polakker har fået arbejdstilladelse siden begyndelsen af 2006.

Fra politisk side er der ingen bekymring over de store tal, men kun forhåbning om, at de bliver endnu større i fremtiden - og om at endnu flere slår sig ned i Danmark med hele deres familie. Arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg fra Venstre er faktisk bekymret over tendensen til, at mange håndværkere rejser hjem igen efter et halvt eller helt år i Danmark.

- Det er desværre vores erfaring, og det er det samme i England og Irland, som har fået mange flere indvandrere fra de tidligere østlande. De rejser hjem, når de har tjent penge nok. Så kan de bygge en bolig, gå i gang med en ny forretning eller noget lignende. Derfor er jeg bange for, at indvandringen fra de tidligere østlande ikke bliver nogen permanent løsning på vores mangel på arbejdskraft, siger Jens Vibjerg.

Han tror ikke, at Danmark kommer til at opleve nye integrationsproblemer, som dem der fulgte i kølvandet på indvandringen fra 1960'erne og 1970'erne. Kulturelt og religiøst ligger østlandene tættere på Danmark, og når bare indvandrere kommer i arbejde, så går det godt med integrationen.

Denne optimisme deler man i Kommunernes Landsforening. Her siger formanden for arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget, borgmester Erik Nielsen (A), at man har lært meget af fejltagelserne fra 1970'erne.

- Vi har blandt andet lært, at det er meget vigtigt at stille integrationsprogrammer op, også selvom de nye indvandrere kommer direkte på arbejdsmarkedet. Det gode er, at der er så mange muligheder for at komme i beskæftigelse, men der skal også være programmer for dansk sprog og dansk kultur og så videre. Det er jo en helt anden situation, end vi har haft med flygtninge de seneste ti år, siger Erik Nielsen.

Kilde: Kristeligt Dagblad