Rekordmange sydeuropæere tager til Danmark for at arbejde

Siden 2013 er antallet af portugisere, italienere og grækere i arbejde i Danmark næsten fordoblet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har tidligere sagt, at han vil lette adgangen til det danske arbejdsmarked. Søren Bidstrup/arkiv/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Danmark er i stigende grad et populært land for sydeuropæere på jagt efter arbejde.

I løbet af de sidste fem år er antallet af arbejdstagere fra Italien, Spanien, Grækenland, Portugal og Frankrig i Danmark steget fra 12.854 til 24.784 personer.

Det viser tal fra Styrelsen For Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), skriver Ugebrevet A4.

Ifølge Jonas Feldbo-Kolding, arbejdsmarkedsforsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet, er det stigende antal sydeuropæere i Danmark en nyudvikling i forhold til tidligere.

»Historisk har det været sådan, at rigtig mange sydeuropæere slog sig ned i lande som Tyskland og England. Nu ser vi en udvikling, hvor flere søger mod Danmark,« siger Jonas Feldbo-Kolding til Ugebrevet A4.

Særligt gruppen af portugisiske, italienske og spanske arbejdstagere er steget markant, og i 2018 var der dobbelt så mange arbejdstagere fra de tre lande sammenlignet med 2013.

En ny afhandling skrevet af Jonas Feldbo-Kolding viser, at sydeuropæiske arbejdstagere har en højere arbejdsløshed end både deres østeuropæiske og danske kolleger.

Ifølge Jonas Feldbo-Kolding kan det skyldes, at sydeuropæerne er lidt mere kræsne i deres jobjagt end østeuropæerne.

De nye tal også, at et flertal af sydeuropæerne i Danmark finder job i ufaglærte og fysisk hårde brancher.

I alt var 14.500 ud af i alt 24.500 sydeuropæere ansat inden for fag som byggeri, industri, rengøring og landbrug i perioden mellem fra april 2017 til marts 2018.

Fagforeningen 3F peger på, at det ofte er arbejdspladser med mange udenlandske ansatte, der har problemer med social dumping.

»Derfor er det også helt hen i vejret, at den borgerlige regering igen og igen vælger at skære på Arbejdstilsynet og politiets evne til at bekæmpe skattesnyd og dårlige arbejdsvilkår,« siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F.

/ritzau/