Rekordlav ledighed kræver politisk handling

Reformkrav. Økonomer og organisationer står på tæerne af hinanden for at kræve politisk handling i kølvandet på den de seneste rekordlave ledighedstal for maj, som netop er offentliggjort. Velfærdsreformen er langt fra nok.

Ledigheden fortsætter sit styrtdyk og nåede i maj ned på rekordlave 125.000 personer. Det får nu bankøkonomer og organisationer til at hæve stemmen og kræve politisk indgreb her og nu.

Økonomerne frygter, at danskerne i værste fald må gennem ny en kartoffelkur, som den, der i midtfirserne tvang mange danskere til at spænde livremmen kraftigt ind. Samtidig kritiseres Folketingets partier for at være for sent ude med Velfærdsreformen, som af de fleste betegnes som helt utilstrækkelig.

Dansk Arbejdsgiverforening gør opmærksom på, at velfærdsforliget ifølge regeringens egne beregninger kun vil bidrage med 13.000 personer yderligere på arbejdsmarkedet i de kommende ni år. Det skal ses i forhold til at ledigheden i april og maj alene er faldet med mere end 8.000 personer, og i løbet af det sidste år er svundet ind med 41.600 personer.

- Udviklingen på arbejdsmarkedet er i et helt andet gear end politikerne på Christiansborg. Virksomhederne mangler arbejdskraft, og det er nødvendigt, at Christiansborg nu lægger velfærdsforliget til side og erkender, at der er brug for markante initiativer på kort sigt. Hvis ikke man gør mere for at få flere fra passiv forsørgelse og ud på arbejdsmarkedet, mister vi både job og ordrer til udlandet, siger adm. direktør i DA, Jørgen Neergaard Larsen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, opfordrer også regeringen til at sætte skub i den aktive arbejdsmarkedspolitik, herunder integrationen af invandrere. Samtidig bør virksomhederne blive mindre kræsne, når der står med arbejdskraft, som ikke lige præcis har de rette kvalifikationer til et job.

Jyske Bank opfordrer blandt andet regeringen til at genindføre den særlige pensionsopsparing, SP, som blev afskaffet i forbindelse med VK-regeringens første skattelettelser, og i det hele taget tænke i finanspolitiske stramninger, som kan bremse det offentlige forbrug, så økonomien ikke når kogepunktet.