Rekordlav ledighed kræver handling

Kom i gang. Ledigheden fortsætter med at rasle ned. Økonomerne og organisationer skriger på hurtige reformer. Ellers kan opsvinget løbe af sporet. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) maner til besindighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomer og organisationer står på tæerne af hinanden for at kræve politisk handling i kølvandet på den de seneste rekordlave ledighedstal for maj, som netop er offentliggjort. Velfærdsreformen er langt fra nok.

Skrigene skyldes, at ledigheden fortsætter sit styrtdyk. I årets femte måned nåede den ned på rekordlave 125.000 personer.

Økonomerne frygter, at danskerne i værste fald må gennem ny en kartoffelkur, som den, der i midtfirserne tvang mange danskere til at spænde livremmen kraftigt ind.

Samtidig kritiseres Folketingets partier for at være for sent ude med Velfærdsreformen, som af de fleste betegnes som helt utilstrækkelig.

Dansk Arbejdsgiverforening gør opmærksom på, at velfærdsforliget ifølge regeringens egne beregninger kun vil bidrage med 13.000 personer yderligere på arbejdsmarkedet i de kommende ni år.

Det skal ses i forhold til at ledigheden i april og maj alene er faldet med mere end 8.000 personer, og i løbet af det sidste år er svundet ind med 41.600 personer.

- Udviklingen på arbejdsmarkedet er i et helt andet gear end politikerne på Christiansborg. Virksomhederne mangler arbejdskraft, og det er nødvendigt, at Christiansborg nu lægger velfærdsforliget til side og erkender, at der er brug for markante initiativer på kort sigt. Hvis ikke man gør mere for at få flere fra passiv forsørgelse og ud på arbejdsmarkedet, mister vi både job og ordrer til udlandet, siger adm. direktør i DA, Jørgen Neergaard Larsen.

Har nået bundenI opgørelsen fra Danmarks Statistik bliver det fremhævet, at noget af faldet i arbejdsløsheden skyldes forskydninger i dagpengeperioderne.

Men det ændrer ikke ved de samlede konklusionerne, påpeger økonomerne. Udviklingen er glædelig, men der skal skaffes mere arbejdskraft, hvis ikke løn- og prispres skal melde sig.

Hos Danske Bank fremhæver afdelingsdirektør Steen Bocian, at det er vanskeligt at sige, om den danske økonomi kan styre uden om en overophedning uden politiske initiativer. Men ledigheden er nu nede på det laveste niveau, den kan komme, mener Danske Bank.

Seniorøkonom i Jyske Bank Peter Skøttegaard Øemig er meget enig.

Han opfordrer blandt andet regeringen til at genindføre den særlige pensionsopsparing, SP, som blev afskaffet i forbindelse med VK-regeringens første skattelettelser, og i det hele taget tænke i finanspolitiske stramninger, som kan bremse det offentlige forbrug, så økonomien ikke når kogepunktet.

Mens arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen HTS-A har sendt et brev til forligspartierne bag Østafalten. Det drejer sig om regeringen samt Socialdemokraterne, de radikale og SF.

- Arbejdsmarkedet er meget stramt mange steder. De nye tal for ledigheden understreger, at der er behov for akutte løsninger her og nu, hvis opsvinget skal fortsætte. vI den sammenhæng bør politikerne se på de muligheder, der ligger for at undtage brancher med flaskehalsproblemer fra Østaftalen, siger afdelingschef i HTS-A, Lars Storr-Hansen.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) maner dog til besindighed.

- Der er al mulig grund til at glæde sig over det store fald i ledigheden. Det betyder nemlig, at rigtig mange mennesker har skiftet dagpengene og kontanthjælpen ud med en fast månedsløn. Og uanset økonomernes bekymring, så er det altså et vigtigt mål for mig at få folk i arbejde, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Jeg er helt opmærksom på risikoen for overophedning. Vi har allerede sat mange aktiviteter i gang for at afhjælpe flaskehalse i blandt andet byggeriet og landbruget, siger Claus Hjort Frederiksen.vs@erhvervsbladet.dk

fmj@erhvervsbladet.dk