Rekordlav inflation er en pengegave til danskerne

Danskere kan i øjeblikket glæde sig over, at inflationen styrer mod det laveste niveau i 63 år. Det medfører en direkte gevinst på over 4.000 kroner til gennemsnitsfamilien, viser analyse.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Danske forbrugere kan i år se frem til en kontant pengepræmie.

De seneste års svage væksttal resulterer nu i, at inflationen banker i laveste niveau siden 1953, og det gør det billigere for danskerne at købe fødevarer, transport og tøj.

En gennemsnitlig familie med to voksne og børn får i år en besparelse på omkring 4.400 kroner, viser en analyse fra Jyske Bank.

Det skyldes, at inflationen i 2016 ser ud til at blive cirka en procent lavere, end regeringen og bankerne forudså i tidligere økonomiske prognoser.

»Der er især mange penge at spare, hvis man kører meget i bil, flyver tit, har et stort varmeforbrug og er glad for ost, smør og svinekød. Til gengæld er man blevet ramt af prisstigninger, hvis man sender mange breve, bor på camping og feriecentre samt læser bøger,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, der står bag analysen.

I perioden juni 2015 til juni 2016 indtager det fossile brændstof gas førstepladsen over de ti varer- og tjenestegrupper, der har oplevet det største prisfald. På et år er prisen på gas faldet med 10,7 pct, men også IT-udstyr, og mobiltelefoner står for markante fald. Derudover stikker særligt energiprodukter som benzin og olie ud som et område, hvor der er penge at spare. Faldet skyldes til dels de historisk lave oliepriser.

Samtidig med at danskerne får flere penge mellem hænderne i takt med, at priserne på flere forbrugsvarer falder, kan lønmodtagerne også glæde sig over, at der i år er udsigt til den højeste reallønsfremgang i syv år på grund af den lave inflation.

»Alt andet lige opnår forbrugerne selvfølgelig en konkret gevinst, når inflationen falder. Og hvis lønstigningerne samtidig bliver højere er der dobbelt gevinst. Det er billedet i 2016,« siger Niels Rønholt.

Makroøkonom i Sydbank Søren V. Kristensen glæder sig også over den bundlave inflation.

»Selv om lønningerne ikke stiger kraftigt, så har vi rigtig pæne reallønsstigninger. Det betyder, at der bliver nogle flere penge til forbrug. Og heldigvis ser det også sådan ud, at danskerne er begyndt at have noget mere forbrug, og det kommer i sidste ende til at sætte gang i økonomien. Det plejer at have nogle positive følgevirkninger, som eksempelvis at beskæftigelsen stiger. På en måde er den lave inflation benzin ikke kun til danskernes privat­økonomi, men også til hele økonomien,« siger Søren V. Kristensen.

Økonomernes og de fleste forbrugeres jubel over den lave inflation kommer oven på en dyster baggrund. Siden 2007 har den europæiske samt danske økonomi befundet sig i et slæbespor på grund af den finansielle krise, hvor en efterfølgende gældskrise har været med til at trække i vækstbremsen. Verdensøkonomien er i stadig ikke kommet op i gear, hvilket har ført til de i øjeblikket lave inflationsrater.

Mens danskerne får flere penge mellem hænderne, kan den lave inflation ramme virksomhederne hårdt, understreger Søren V. Kristensen fra Sydbank. »For virksomhederne betyder den lave inflation, at det kan være svært for den enkelte virksomhed at hæve priserne, fordi der generelt er et meget hårdt prispres. I konkurrence med andre virksomheder kan det være utrolig svært at hæve priserne,« siger han.

Men virksomhederne kan også udnytte den lave inflation, supplerer chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer:

»Den lave inflation har den påvirkning, at når der skal forhandles løn, så er med­arbejdernes lønkrav måske ikke så store, som de plejer at være på grund af, at de kan se, at deres købekraft er intakt på trods af, at de måske ikke får forhandlet den helt store lønstigning hjem. Så det er noget, der gør, at virksomheder har lidt nemmere ved at holde deres konkurrenceevne i øjeblikket. Så også her har det faktisk en gavnlig effekt for de fleste virksomheder,« siger Tore Stramer.

Når inflationen er lav som nu, giver det som regel panderynker hos adskillige økonomer. Det skyldes, at der normalt opstår en frygt for deflation, hvilket betyder, at både løn- og prisniveauet falder. Denne cocktail har det med at få folk til at udskyde deres forbrug, og på den måde opstår der en negativ økonomisk spiral.

»Men som det ser ud nu, er der ikke nogen fare for, at vi får en frygtelig deflation. I øjeblikket synes jeg bare, at danskere skal glæde sig over den lave inflation. Men det er nok også en stakket frist, fordi på et eller andet tidspunkt kommer inflationen til at stige mere,« vurderer Tore Stramer. Det er Nykredits forventning, at der i 2017 vil komme et roligt opadgående pres på inflationen. »Vi kommer nok til at nærme os et niveau på 1,5 pct., og det står i skærende kontrast til i år, hvor inflationen sandsynligvis kommer til at ende under 0,5 pct.,« siger Tore Stramer.