Rekord få danskere betaler topskat

Antallet af personer, der betaler topskat, er på det laveste niveau nogensinde. Og det vil fortsætte med at falde de kommende år. Så 435.000 personer vil betale topskat i 2022.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Den kommer, efter at regeringen har slået fast, at den ønsker at mindske antallet af topskattebetalere.

- Topskatten vil efterhånden være en skat, som kun de 10 procent rigeste betaler, siger Lars Andersen, direktør i AE.

Topskatten er på 15 procent. Den betales i dag af personlig indkomst over 521.304 kroner før AM-bidrag. Frem mod 2022 vil grænsen blive hævet yderligere.

Grænsen for, hvornår der skal betales topskat, er blevet hævet løbende siden 2012. Her fik den daværende SRSF-regering vedtaget en skattereform med opbakning fra Venstre og Konservative.

Da antallet af topskatteydere var på sit højeste, i 2008, betalte cirka en million personer topskat. Dengang var topskattegrænsen væsentligt lavere.

Og der var eksempler på både sygeplejersker og metalarbejdere, der betalte topskat.

Men sådan er det ikke mere. Og det vil slet ikke være det, når 2012-skattereformen er fuldt gennemført i 2022, fastslår Lars Andersen.

- Der vil være atypiske metalarbejdere, for eksempel på boreplatforme, der har meget høj indkomst. Men den typiske metalarbejder vil ikke komme til at betale topskat, siger han.