Regnskaber viser et solidt indtjeningshop i dansk erhvervsliv

De store børsnoterede selskaber fremstår toptrimmede, viser Berlingskes gennemgang af årsregnskaberne. Mange investorer venter, at de store virksomheders indtjening vil nå nye højder i år.

Coloplast har ligesom andre mindre konjunkturfølsomme virksomheder endnu en gang overgået sig selv med nye rekordregnskaber. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste flagskibe i dansk erhvervsliv har en bomstærk formkurve og set under ét, er indtjeningen rekordhøj.

Balancerne er styrket, og mange selskaber nyder nu for alvor godt af flere års tilpasning af omkostningerne. Det viser Berlingske Researchs gennemgang af årsregnskaberne fra de mellemstore og store børsnoterede danske virksomheder, der foreløbig har fremlagt regnskab.

I alt er virksomhedernes nettoresultatet vokset med imponerende 21 procent fra 2013 til 2014. Hvis man ser bort fra A.P. Møller - Mærsk, der på grund af sin størrelse let forrykker det samlede billede, er selskabernes samlede resultat efter skat vokset med 13 procent.

»Tallene er et vidnesbyrd om, at man nu for alvor høster frugterne af de seneste års driftsmæssige optimeringer. Det overflødige fedt er skåret fra, og virksomhederne har været dygtige til løbende at finde nye effektiviseringer. Mange selskaber har løftet indtjeningen til et niveau, som de færreste troede var muligt for få år siden,« siger aktieanalysechef i Sydbank, Bjørn Schwarz.

Blandt de mange virksomheder, der kan glæde sig over nye rekordoverskud, finder man Novo Nordisk, A.P. Møller - Mærsk, Novozymes, Pandora, SimCorp og mange flere.

Målt på omsætning er udviklingen mere behersket, men i alt stiger toplinjen trods alt med knap fire procent, hvis man ser bort fra A.P. Møller - Mærsk. I år venter de fleste analytikere, at både omsætningen og indtjeningen i dansk erhvervsliv kan fortsætte op, hvis ellers forbedringen af konjunkturerne i Europa som ventet fortsætter.

Resultaterne svinger i sagens natur meget fra selskab til selskab, men mange selskaber har gennemgået hele værdikæden og fremstår i dag toptrimmede.

Vindmøllekoncernen Vestas er et af de iøjnefaldende eksempler på danske selskaber, der nu nyder godt af flere års massive besparelser. Selskabet har for alvor fået styr på pengestrømmene og ikke mindst den tidligere så problematiske produktionsøkonomi.

Omsætningen og ordreindgangen udviklede sig stærkt sidste år, og den lavere omkostningsbase sikrede en fremgang i driftsoverskuddet på hele 165 procent til 4,2 mia. kr.

»Efterspørgslen efter vedvarende energi fortsætter med at være stærk på både nye og allerede etablerede markeder. Samtidig har vi rigtig fornuftig kontrol med omkostningerne og pengestrømmene, og det bidrager til en fortsat lønsom vækst,« siger marketing- og kommunikationsdirektør Morten Albæk, der er medlem af Vestas’ koncernledelse.

Han hæfter sig ved, at de etablerede markeder er drevet af et betydeligt behov for at erstatte dele af den eksisterende el-produktion.

Vestas-regnskabet skuffede dog markedet på selve dagen med meget forsigtige meldinger om det kommende år. Men aktien er set over det seneste år steget med over 42 procent, mens stigningen siden krisen for to år siden er på hele 580 procent.

Andre fremtrædende relativt konjunkturfølsomme selskaber som f.eks. A.P. Møller - Mærsk og Pandora har ligeledes vist en stærk formkurve med de seneste årsregnskaber.

Mindre konjunkturfølsomme selskaber som Novo Nordisk, Novozymes og Coloplast har samtidig endnu en gang overgået sig selv med nye rekordresultater.

Optimismen var f.eks. ikke til at tage fejl af, da Novozymes holdt generalforsamling i denne uge. Her kunne adm. direktør Peder Holk Nielsen se tilbage på et rekordår i 2014, hvor nettooverskuddet steg med 15 procent til 2,5 mia. kr.

»2014 var et godt år for Novozymes, og 2015 bliver endnu bedre. Vi justerer, så vi kan fortsætte den gode udvikling,« sagde Peder Holk Nielsen på talerstolen.

Selv om formkurven generelt er steget i dansk erhvervsliv, er der også flere selskaber, der kæmper med faldende omsætning og særlige specifikke udfordringer. Det gælder bl.a. cement- og mineralvirksomheden FL-Smidth, der oplevede et fald i omsætningen på 17 procent sidste år og er hårdt ramt af tilbageholdende kunder.

Resultatet fra medicinalselskabet Lundbeck styrtdykkede samtidig sidste år, og selskabet er udfordret af en række vigtige patentudløb.TDCs omsætning og driftsindtjening faldt samtidig en smule, og selskabet befinder sig i en hård kamp om kunderne med en benhård priskonkurrence.

Den stærke form i dansk erhvervsliv kan tydeligt aflæses i aktiekurserne i C20 Cap-indekset, der siden begyndelsen af 2014 er vokset med over 35 procent. Både defensive og konjunkturfølsomme danske aktier har oplevet solid fremgang sidste år og i år.

Prisfastsættelsen af mange aktier vidner om, at de geopolitiske udfordringer som f.eks. konflikten med Rusland er røget i baggrunden for mange investorer. Europæisk økonomi vil samtidig blive understøttet af Den Europæiske Centralbanks enorme opkøb af statsobligationer, og alle prognosemagere venter stigende vækst i Europa og USA. Det får nu mange investorer til at tro på, at de store virksomheders indtjening har kurs mod nye højder.