Regn koster erhvervslivet milliarder

Det kan gå hen og blive en meget dyr affære for dansk økonomi, hvis det dårlige vejr fortsætter bare et par uger mere. Så vil både høsten blive dårlig, turisterne rejse hjem, og mange vil måske fravælge Danmark næste år.

Foto Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Vejret har stor indflydelse på dansk økonomi og indtjeningen i dansk erhvervsliv. Lige nu kaster de rekordstore mængder af regn mørke skygger over den danske sommer, og påfører samtidig dansk erhvervsliv tab i milliardklassen.

Tabene er endda ikke isoleret til i år, men kan påvirke indtjeningen negativt også fremover. Turisternes lyst til at besøge Danmark svinder nemlig ind med ekspresfart, når regn siler ned. Det rammer restauranter, cafeer, campingpladser og udlejere af sommerhuse. Ikke bare i år, men måske også til næste sommer, hvor Danmark kan blive fravalgt som feriested. Men også andre dele af de store danske turisterhverv, som tilsammen beskæftiger op mod 100.000 personer og omsætter for 66 milliarder kroner om året, lider tab, når vejret driller, regnen siler ned, og solen gemmer sig i ugevis. Også landbrugets milliard store indtjening fra høsten af korn, raps og andre afgrøder trues af det våde sommervejr.

Bryggerier, planteskoler, gartnerier, frugtplantager, festivaller, isfabrikker, producenter af sommertøj og solcreme. Plus sælgere af grilludstyr, havestole, solbriller og havevandere. Det er et udpluk af andre virksomheder, der kan se frem til lavere indtjening end ellers. Også forsikringsselskaber risikerer at skulle dække vandskader i oversvømmede kældre og kloakker, ligesom forholdene i de store byggefag besværliggøres af de store mængder regn.

Humørbarometer
»Byggebranchen og landbruget er nok de sektorer, der påvirkes mest negativt af dårligt vejr. Men vejret har også betydning for vores humør, og kan dermed påvirke forbruget. Økonomi og psykologi er tæt forbundet med hinanden. Bliver folk i dårligt humør, bruger de færre penge, og så kan væksten blive lavere end ellers,« siger cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen.

Han peger også på, at vejret har meget stor betydning for den globale økonomi. Eksempelvis har orkaner i USA flere gange sendt prisen på olie i vejret med ekspresfart.

»Herhjemme havde vi en meget kraftig orkan i efteråret 1999, der satte sig tydelige spor i den økonomiske aktivitet året efter. Så vejret påvirker helt klart økonomien, og man kan ikke afvise, at vi senere på året kan aflæse dette års meget kraftige regnvejr i de tal og statistiker for dansk økonomi, der løbes sendes ud,« siger Jes Asmussen.

Chefanalytiker i Danske Bank Steen Bocian mener, dansk økonomi påvirkes af både negative og positive ting, når vejret er meget dårligt og regnfuldt som nu.

»Summen af det hele er nok, at det kommer til at koste penge, når vejret er meget dårligt. Især høsten og landbruget kan blive ramt. Samtidig rejser flere væk fra Danmark på charterferie. Det koster på betalingsbalancen. Men der er også positive ting. Produktiviteten stiger, når folk ikke gisper efter vejret i en hedebølge. Så vi bliver sandsynligvis mere effektive. Samtidig er der formentlig også en del, som vælger at shoppe i stedet for at ligge på standen, og også det kan også skabe lidt større økonomisk aktivitet,« siger Steen Bocian.

Men han er ikke i tvivl om, at bundlinjen af det hele er negativ, sådan at Danmark hen over sommeren vil få en lidt lavere økonomiske aktivitet end ellers.

»Men det er uhyre svært at sætte præcise tal på,« siger han.

Langtidseffekt
Hos Visit Danmark siger administrerende direktør Dorte Kiilerrich, at regn i få dage ikke har den store indflydelse på turisterhvervets indtjening.

»Men er der tale om flere måneder i træk med regn, er der en del især yngre gæster, som vil genoverveje deres besøg i Danmark til næste år. Så vi er meget spændt på, hvordan vejret bliver i resten af juli og august. Men vores undersøgelser viser, at turisterne godt kan lide den varierede danske sommer,« siger Dorte Kiilerich.

Juni blev en historisk regnfuld måned. Der faldt i alt 124 mm nedbør på landsplan. Dermed slår årets første sommermåned den gamle rekord med én millimeter.