Region Sjælland fyrer topchef efter bestikkelsessag

Region Sjællands øverste direktør, Jens Andersen, er blevet fyret af et politisk flertal i regionsrådet. Fyringen kommer i kølvandet på en ny rapport fra PwC, der kritiserer ledelsens manglende tilsyn med regionens bedrageribeskyldte IT-afdeling.

Region Sjællands øverste direktør, Jens Andersen, er blevet fyret af et politisk flertal i regionsrådet. Fyringen kommer i kølvandet på en ny rapport fra PwC, der kritiserer ledelsens manglende tilsyn med regionens bedrageribeskyldte IT-afdeling.Arkivfoto: Finn John Carlsson Fold sammen
Læs mere

Et politisk flertal i Region Sjællands regionsråd besluttede onsdag at fritstille regionsdirektør, Jens Andersen. Det sker, efter at revisionsfirmaet PwC i en rapport har sået tvivl om topledelsens forretningsgange i forbindelse med den verserende bedragerisag mod ansatte i Region Sjælland. Her konkluderer PwC blandt andet, at der har været en alvorlig mangel på tilsyn og kontrol fra ledelsens side, og det har nu fået konsekvenser for regionens administrerende direktør, Jens Andersen.

Det bekræfter regionsrådsformand, Jens Stenbæk (V) i en pressemeddelelse.

Ifølge Jens Stenbæk har PwC-rapporten ganske vist afkræftet bekymringerne om, at skatteborgere har betalt overpris for computere og IT-udstyr som følge af bedragerisagen. Undersøgelsen peger dog på, at der har været klare ledelsesmæssige mangler og utilstrækkelige kontrolprocedurer »fra det politiske til det udførende niveau«, lyder det fra regionsrådsformanden.

»Det har desværre ført til en brist i tilliden mellem Regionsrådet og den administrerende direktør«, siger Jens Stenbæk.

Helt så diplomatisk var næstformand Peter Jacobsen (DF) imidlertid ikke, da han tidligere på dagen bekræftede fyringen af Jens Andersen over for det sjællandske medie sn.dk.

»Det her har været så graverende, at vi har været nødt til at reagere. Det er nærliggende, at den øverste ansvarlige for tingene må tage sin del af ansvaret. Tilliden mellem os og administrationen er væk,« lød det fra Peter Jacobsen.

Sagen har rullet siden i sommer

Korruptionsskandalen tog sin begyndelse sidste sommer, da Bagmandspolitiet valgte at sigte 13 personer i en stor bestikkelsessag. Her lød beskyldningerne blandt andet, at ansatte i Region Sjælland havde taget imod bestikkelse fra højtplacerede ansatte i IT-virksomheden ATEA.

Revisionsselskabet PwC blev i november sat til at undersøge forretningsgangene i forbindelse med den verserende bedragerisag, og det er den rapport, der ligger til grund for Jens Andersens fyring.

Med offentliggørelsen af PwCs undersøgelse, bliver der nemlig sået alvorlig tvivl om ledelsens håndtering af sagen, inden hovederne for alvor begyndte at rulle sidste sommer. I rapporten konkluderer PwC blandt andet, at tilsynet med regionens IT-afdeling har været »uden den store substans«, ligesom revisionsfirmaet kritiserer ledelsen for ikke at have etableret sikkerhedsprocedurer, der kunne have opdaget eventuelle lyssky aktiviteter.

Det ledelsesmæssige svigt kommer blandt andet udtryk i rapportens bilag. Her fremgår, at en regionsansat købte IT-udstyr for 24 millioner kroner uden godkendelse fra topledelsens side. Og det til trods for, at alle beløb over en million kroner reelt skal blåstemples af regionens IT-direktør, før de kan gå igennem. Det skete dog aldrig.